Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина основният противник на Ердоган, обвиняван за преврата от 2016 г.

21 октомври 2024, 10:02 часа • 701 прочитания

Турският духовник Фетхуллах Гюлен е починал на 83-годишна възраст в САЩ, Пенсилвания.

Свързани с гюленисткото движение акаунти, включително племенници на Гюлен, публикуваха съобщения, че той е починал от сърдечносъдови проблеми.

ОЩЕ: Светът през 2016 година: Неуспешният преврат в Турция

През последните години здравословното състояние на Гюлен значително се е влошило. Освен от бъбречна недостатъчност и диабет, той е страдал и от деменция, пишат турските медии.

Над две десетилетия Гюлен живееше в имение в Пенсилвания, което използваше като щаб на движението си.

Кой е той?

Първоначално Гюлен беше съюзник на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган, но впоследствие в отношенията им настъпи разрив.

След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. правителството обвини Гюлен и привържениците му в организиране на преврата, а движението на проповедника беше определено от турските власти като „Фетхуллахистка терористична организация“ (ФЕТО). Десетки хиляди турци бяха арестувани по обвинения за връзки с гюленисткото движение.

ОЩЕ: Доживотни присъди в Турция за опита за преврат през 2016

Турското правителство е подало седем официални искания за екстрадиция в САЩ, обвинявайки Гюлен в престъпления, вариращи от организиране на опита за преврат до шпионаж, измами и пране на пари. Твърди се, че неговата организация е участвала в различни незаконни дейности, включително подслушване и политически шпионаж.

Гюлен е роден на 27 април 1941 г. в Пасинлер, Ерзурум. След като работи като проповедник и имам, той изгражда широка мрежа от образователни и религиозни институции. С течение на годините учението му се превръща в движение, което обхваща различни сектори, включително медиите и финансите.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес