Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кремъл вече се чуди как да признае поражението в Молдова, в Приднестровието има доста фенове на ЕС

21 октомври 2024, 12:20 часа • 1139 прочитания

От Кремъл явно вече се чудят как да признаят поражението си в Молдова, където имаше данни за масово купуване на гласове от страна на режима на диктатора Владимир Путин за референдума "за" или "против" ЕС и за президентските избори: "Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова.

След като при 99,01% преброени бюлетини 50,29% от гражданите са гласували европейската интеграция да бъде вписана като цел в Конституцията, а 49,71% - против, изглежда, че Кишинев е по-близо до Европейския съюз.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки предварителните резултати заяви, че "мнозина не са привърженици на идеологията на Санду" и това трябвало да бъде взето "под внимание", цитиран от "РИА Новости". Той говори за президента Мая Санду, която се бори за втори мандат и която води пред проруския си опонент на първи тур, но ще има балотаж: Обратът на референдума е почти завършен: Молдовците искат в ЕС.

Доста хора са "за" ЕС в Приднестровието

Според предварителните данни на Централната избирателна комисия на Молдова - 37,44% от избирателите в отцепническия регион Приднестровие са гласували с "да" на референдума за европейската интеграция. От друга страна, 62,56% са казали "не", което всъщност не е изненадващо.

Снимка: Приднестровие, Getty Images

Приднестровието е един от двата региона, през които Русия опитва най-усилено да се намеси във вътрешните работи на Молдова. През февруари тази година т.нар. депутати от Приднестровието помолиха Путин за "помощ" и "защита", защото територията била "жертва на икономическа война", подпалена от властите в Кишинев. В региона има руски военни.

Общо в референдума са участвали 15 526 гласоподаватели от Приднестровието.

Без изненада в Гагаузия

Положителният вот на референдума на избирателите там значително надвишава този в автономната област Гагаузия, където са регистрирани най-много гласове "против" в сравнение с другите териториално-административни единици в републиката, пише Zgd.md.

По предварителни данни на Централната избирателна комисия - на референдума в региона са гласували 57 847 души, от които 94,84% са "против" евроинтеграцията, а само 5,16% са "за".

Губернаторката на региона Евгения Гуцул няколко пъти тази година се срещаше с диктатора Владимир Путин в Москва.

Още: Молдовският президент след референдума: Има безпрецедентна атака срещу демокрацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес