Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Погнуса, ярост и отчаяние - как се чувстват българите преди поредните избори? (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 15:30 часа • 1200 прочитания

Българите масово изпитват ярост, отвращение от изборите и страх за бъдещето. Това каза пред Студио Actualno психологът Пламен Димитров. Той даде подробности за резултатите от проведено проучване, в което 1426 души от цялата страна отговарят на въпроса: "Как се чувствате в тази предизборна ситуация?".

"75% от анкетираните попадат в първата група, където се наблюдават тревожно-депресивни възприятия. Хората изпитват страх за бъдещето, несигурност и отчаяние", каза Димитров. Още: Как ГЕРБ се оказаха със стар лозунг на ДПС? Даниел Киряков за посланията на партиите (ВИДЕО)

Втората група, обхващаща 61% от отговорите, се състои от хора, които изпитват силни физически усещания като погнуса и отвращение към политическата система. "Много от тях казват, че политиката се е омърсила", допълни той.

"Агресия, гняв, ярост"

Третата група, обхващаща 40%, включва агресивни настроения – хора, изпитващи гняв и ярост, които искат да накажат някого. "Не знаех, че на български по толкова начини може да се псува. Богатство от ругатни, агресивен тон, закани", добави психологът.

„Четвъртата група, макар и най-малка – около 25%, е съставена от хора с градивни настроения,“ отбеляза Димитров. "Те казват: "Надявам се’ и вярват, че нещо може да се промени". Още: Етническият вот ще стане граждански и ДПС ще загуби от това: Говори доц. Георги Лозанов (ВИДЕО)

Психологът посочи също, че други проучвания показват, че около 30% от негласуващите българи водят успешен живот с високи постижения в кариерата си. "Те имат креативни стремежи и помагат на околните да се развиват. Един от участниците дори каза: "‘Изчакваме да мине мръсната вода", сподели Димитров, като добави, че ако тези 30% се активизират, те могат да променят негативната политическа ситуация.

Подробен анализ на проучването и резултатите от него можете да чуете в пълното интервю с Пламен Димитров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес