Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски пилот, участвал в смъртоносни атаки по Украйна, е открит мъртъв (СНИМКА 18+)

21 октомври 2024, 10:49 часа • 1242 прочитания

Руският пилот Дмитрий Голенков, участвал в пълномащабната война на диктатора Владимир Путин срещу Украйна, е бил намерен мъртъв в град Супонево в Брянска област на Руската федерация на 20 октомври. Новината съобщи военното разузнаване на Украйна (ГУР).

Твърди се, че Голенков е получил множество наранявания на главата, вероятно причинени от чук.

ГУР публикува и СНИМКИ 18+, за които твърди, че показват тялото на Голенков, без да поема отговорност за случилото се. В канала на украинското военно разузнаване в Telegram описанието под кадрите гласи: "Чукът на справедливостта".

Кой е Дмитрий Голенков?

Дмитрий Голенков е служил като началник на щаба на руска авиационна ескадрила. Той е бил пилот от 52-ри тежък бомбардировъчен полк на Руските военновъздушни сили, който е базиран на летище "Шайковка" и приема бомбардировачи Ту-22М3. Русия използва тези самолети за извършване на ракетни нападения срещу Украйна.

Според ГУР Голенков е участвал в ракетни удари по украински граждански обекти, включително по търговския център „Амстор“ в град Кременчук в Полтавска област през юни 2022 г. Според властите в момента на нападението в сградата са се намирали повече от 1000 души - от тях 22-ма са загинали, а десетки са били ранени.

Още: "Инсценировка" или "военен склад"? Руската пропаганда се оплете в лъжите си за терористичната атака в Кременчук

Голенков е отговорен и за нападение срещу жилищна сграда в град Днипро през януари 2023 г. Това е една от най-смъртоносните руски атаки в Украйна, при която са убити 46 души, включително шест деца: Преустановиха спасителната операция в Днепър, 20 души остават безследно изчезнали.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес