Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ким Чен Ун към Путин: Северна Корея е непобедим другар по оръжие с Русия

12 юни 2024, 11:56 часа • 1229 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изпрати послание до руския диктатор Владимир Путин, в което заявява, че страната му е „непобедим другар по оръжие“ с Русия, предаде Ройтерс. Посланието на Ким бе част от поздрав по повод днешния национален Ден на Русия.

Засилване на дипломатическите и военни отношения

Севернокорейският лидер отбеляза, че срещата му с руския президент на космодрума „Восточний“ в Амурска област през септември е довела до повишаване на равнището на техните „едновековни стратегически отношения“. Тогава Путин обеща на Ким помощ за производството на сателити.

ОЩЕ: Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

Очаква се през следващите седмици Путин да посети Северна Корея и Виетнам. Официален представител на виетнамското правителство каза, че визитата е планирана за 19 и 20 юни, но все още не е потвърдена окончателно. Кремъл от своя страна заяви, че иска да засили сътрудничеството си със Северна Корея във „всички области“, но не потвърди датата на пътуването на руския държавен глава.

Пхенян и Москва все повече засилват дипломатическите си и военните си отношения. През последните месеци между двете страни имаше обмен на правителствени, парламентарни и други делегации.

ОЩЕ: Путин ще посети Северна Корея и Виетнам

Очаква се севернокорейски служители от сферата на обществената сигурност тази седмица да посетят Русия.

Вашингтон и Сеул обвиниха Пхенян, че изпраща оръжия на Русия, за да ѝ помогнат във войната ѝ срещу Украйна. В замяна Северна Корея получава от Москва технологична помощ за нейните ядрени и ракетни програми.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес