Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел започна масирана въздушна атака срещу Ливан минути преди обявената реч на лидера на "Хизбула" (ВИДЕА)

19 септември 2024, 17:26 часа • 1014 прочитания

Израелските отбранителни сили ЦАХАЛ предприеха голяма офанзива в Ливан преди броени минути. Това съобщи Яир Алтман, военният кореспондент на израелския "Канал 14".

Мощните експлозии разтърсват редица населени места, включително Дир Канун, Кабриха, Мансури и др. 

Изпревариха Насрала

Интересното е, че въздушната операция срещу Южен Ливан започна буквално броени минути преди предварително обявената реч на лидера на групировката "Хизбула" Хасан Насрала, която трябваше да започне точно в 17:00 часа

В социалните мрежи вече се появиха съобщения за началото на "Третата израелско-ливанска война".

В същия дух бе и изявлението на Насрала, който се включи с видеообръщение и нарече случващото се "обявяване на война" от страна на Израел. Той се закани още, че "Хизбула" ще направи всичко необходимо, за да попречи на Израел да осъществи военните си цели - да върне израелските граждани, изселени от граничната зона на север, обратно по домовете им. "Никаква военна ескалация, никакви убийства, никаква тотална война няма да върне вашите заселници обратно в граничната зона", каза Насрала.

Изявление на ЦАХАЛ

От пресслужбата на ЦАХАЛ заявиха, че са ударили цели на "Хизбула". На свой ред началникът на Генералния щаб на израелската армия генерал-лейтенант Халеви обяви, че е одобрил плановете за операция на границата с Ливан. Целта на операцията е да се унищожат "терористичните способности и инфраструктура на "Хизбула" и да се даде възможност на жителите на Северен Израел да се завърнат по домовете си".

"Терористичната организация "Хизбула" превърна Южен Ливан във военна зона и в продължение на десетилетия складираше оръжия в къщи, изкопаваше тунели под тях и използваше хората в жилищата им като живи щитове", се казва в изявлението на ЦАХАЛ.

Припомняме, че през последните два дни експлозии имаше в цял Ливан. На 17 септември в различни части на страната масово гръмнаха пейджъри на бойци на групировката, а на 18-ти се взривиха едновременно и различни други устройства, включително уоки-токита. По последни данни 25 са загиналите при експлозиите, около 200 души са в критично състояние, а близо 3000 са с различни наранявания. Общо за двата дни са били взривени над 5000 различни устройства. Още: Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

Интересното е, че в ливански медии се появи информация, че израелски изтребители са прелетяли на много ниска височина над ливанската столица Бейрут и са създали впечатление, че ще бомбардират, но не са го направили:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес