Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Израел разширява войната в Газа в Ливан

19 септември 2024, 12:45 часа • 625 прочитания

Турция обвини Израел, че се опитва да разшири войната в Газа и да я пренесе в Ливан с „тревожната“ вълна от смъртоносни експлозии, които обхванаха крепостите на Хизбула.

„Ескалацията в региона е тревожна“, заяви външният министър Хакан Фидан по държавната телевизия TRT. „Виждаме, че Израел засилва атаките си към Ливан стъпка по стъпка.“

По данни на ливанското министерство на здравеопазването за два дни от взривовете са загинали 32 души, включително две деца, а над 3000 други са ранени.

Още: Нетаняху има "картбланш" за офанзива в Ливан? Индикациите се трупат една след друга

Турция обвини Израел за взривовете

Израел не е коментирал безпрецедентната операция, при която уоки-токита и пейджъри на бойци на Хизбула се взривяват в супермаркети, на погребения и по улиците.

Но министърът на отбраната Йоав Галант, говорейки за границата на Израел с Ливан, заяви: „Центърът на тежестта се премества на север“.

„Стигнахме до момент, в който тези операции, провеждани от Израел, стават все по-провокативни, а в замяна на това Иран, Хизбула и близки до тях елементи нямат друг избор, освен да отговорят“, заяви Фидан.

Още: "Хизбула" вече е уязвима за израелска операция: Отговорът на Иран

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обади на министър-председателя на Ливан Наджиб Микати, за да поднесе съболезнованията си във връзка с вълната от смъртоносни взривове.

Ердоган е яростен критик на израелската офанзива в Газа.

Още: Расте броя на загиналите при втората вълна взривове на комуникационни устройства в Ливан

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес