Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат: САЩ се отказаха от споразумението с "мозъка" зад 11 септември

03 август 2024, 08:33 часа • 2481 прочитания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се отказа от споразумението за признаване на вина с организатора на събитията от 11 септември Халид Шейх Мохамед, само два дни след обявяването на сделка, която според съобщенията щеше да изключи смъртното му наказание.

Споразуменията с Мохамед и двама предполагаеми съучастници, обявени по-рано тази седмица, изглежда са довели до разрешаване на дългогодишните им дела, но са предизвикали гнева на роднини на загиналите на 11 септември 2001 г. "Прецених, че с оглед на значимостта на решението за сключване на досъдебни споразумения с обвиняемите... отговорността за такова решение трябва да се носи от мен", заяви Остин в меморандум, адресиран до Сюзън Ескалие, която наблюдаваше делото. "С настоящото се оттеглям от трите досъдебни споразумения, които подписахте на 31 юли 2024 г. по горепосочения случай", се казва в бележката.

Още: Камала Харис включи в предизборния си щаб двама от екипа на Обама

Делата за 11 септември

Снимка: Getty Images

Делата срещу обвиняемите за 11 септември затънаха в досъдебни процедури в продължение на години, докато обвиняемите оставаха задържани във военната база Гуантанамо в Куба.

Тази седмица "The New York Times" съобщи, че Мохамед, Уалид бин Аташ и Мустафа ал-Хаусави са се съгласили да се признаят за виновни в заговор в замяна на доживотна присъда, вместо да бъдат изправени пред съдебен процес, който може да доведе до екзекуцията им.

Още: Заплаха от Иран: САЩ са готови да пратят още бойни самолети в Близкия изток

Голяма част от юридическите спорове около делата на мъжете се фокусираха върху това дали те могат да бъдат съдени справедливо, след като са били подложени на методични изтезания от страна на ЦРУ в годините след 11 септември, съобщава БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес