Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мицкоски: Въпроси от Средновековието и ултиматуми ни спират за ЕС

19 септември 2024, 20:52 часа • 939 прочитания

„Не можем повече да приемаме ултиматуми, не можем да се развиваме като държава заради двустранни въпроси, свързани със Средновековието“. Това заяви македонският премиер Християн Мицкоски след срещите си с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предаде БГНЕС.

Още: След скандала между Скопие и София: Мицкоски отива в Брюксел

Процесът на интеграция в рамките на Европейския съюз трябва да се основава на постижения, а не на двустранност, т.е. на двустранни въпроси, каза Мицкоски и добави: "За нас принципът "те са там, ти си вън" е неприемлив. Оставаме фокусирани върху предлагането на решения. За съжаление, почти две десетилетия и половина след като започнахме този процес на интеграция, след като подписахме Споразумението за асоцииране и стабилизиране, ние сме жертви на двустранни проблеми, тоест на двустранната реализация на предприсъединителния процес."

Още: Заради Скопие: Отложиха заседанието на българо-македонската историческа комисия

"Сега се борим да започнем преговори, в които да укрепим институциите и да обогатим капацитета. Не говорим за пълноправно членство в Европейския съюз. Поради двустранни проблеми, поради въпроси, които са свързани със Средновековието, ние не можем да се развиваме като държава за 21, 22 век, камо ли да говорим за нещо повече. От друга страна ни казват, че има желание като страна да бъдем член на Европейския съюз. Моят отговор на тази теза е, че има ли желание, има и начин", подчерта македонският премиер и продължи:

Още: Мицкоски: Ще променим конституцията срещу гаранция за влизане в ЕС след максимум 5 години

"Ние сме тук, за да бъдем конструктивни, да останем фокусирани върху изпълнението на тази стратегическа цел. По време на обяда един от присъстващите спомена, че са необходими жертви в този процес на интегриране на региона в ЕС. Правенето на жертва може да е добра дума за нас .. и политически коректна дума, защото сме били жертва на много унижения в миналото. Пожертването е нещо друго. Бяхме унижавани много пъти. Ще припомня, че в името на европейските ценности сменихме знамето, сменихме банкнотите, променихме няколко пъти Конституцията, сменихме името, за да покажем, че наистина искаме да сме част от европейското семейство."

Още: "Напрежението се покачва": Министър на Мицкоски определи българите като "мизерници" и отхвърли общата история

Мицкоски каза, че това не са европейските ценности, в които се е влюбило неговото поколение. "Когато ми говорят за правилото на единодушието или правилото на един глас, казвам, че това е ултиматум. Готов съм да говоря с всеки, колкото е необходимо, буквално да говоря с всеки, докато не намерим истински начин, който този път няма да е унизителен. Да ни позволят да укрепим нашите институции и да обогатим капацитета си като държава, това е, което искам. Много ли е? Не мисля, че е много", добави лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. 

Още: Посланикът ни в Скопие е бил привикан в македонското Външно, отказал да приеме протестна нота

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес