Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕП призова за санкции срещу режима на Мадуро и признаване на Едмундо Гонсалес за президент

19 септември 2024, 17:07 часа • 560 прочитания

Европейският съюз трябва да направи всичко възможно, за да гарантира, че Едмундо Гонсалес Урутия, законният и демократично избран президент на Венецуела, ще може да встъпи в длъжност на 10 януари 2025 г. Такава резолюция прие Европейският парламент на 19 септември с 309 гласа „за“, 201 „против“ и 12 „въздържал се“.

Още: "Ще се боря за свобода и демокрация във Венецуела": Избягалият опозиционен лидер се обърна към Мадуро

Скандалът с изборите, Мадуро и Гонсалес

Гонсалес напусна страната в началото на септември и получи политическо убежище в Испания. Отпътуването на 75-годишния мъж от Венецуела последва сътресенията след изборите на 28 юли, на които досегашният президент Николас Мадуро обяви победа - нещо, което беше оспорено от Гонсалес и от по-голямата част от международната общност.

Преди заминаването на Гонсалес Венецуела издаде заповед за ареста му, като правителството го обвини в заговор и фалшифициране на документи, наред с други „тежки престъпления“.

Още: Венецуела издаде заповед за арест на бивш кандидат за президент

Опозицията твърди, че разполага с доказателства, че Гонсалес е спечелил с комфортна преднина, и качи в интернет подробни резултати от гласуването, според които той е победил убедително Николас Мадуро.

САЩ, ЕС и повечето чуждестранни правителства отказаха да признаят Мадуро за победител. Каракас не публикува подробни данни от гласуването, за да докаже резултата, а именно победата, за която Мадуро претендира.

Снимка: Getty Images

Още: САЩ не признаха "победата" на Мадуро: "Едмундо Гонсалес е президент на Венецуела"

ЕП: Гонсалес е президент на Венецуела, санкции срещу Мадуро

Европарламентът „категорично осъжда и напълно отхвърля изборната измама, организирана от контролирания от режима Национален избирателен съвет, който отказа да оповести официалния резултат“. Членовете на ЕП признават Едмундо Гонсалес Урутия за легитимен и демократично избран президент на страната, а Мария Корина Мачадо - за лидер на демократичните сили във Венецуела.

Очакваше се Мачадо да се кандидатира срещу Мадуро, но в последния момент беше възпрепятствана от лоялни на президента институции.

Евродепутатите също така категорично осъждат издаването на заповедта за арест на Гонсалес от страна на венецуелското правителство.

Членовете на ЕП подчертават, че въпреки многократните призиви на международната общност венецуелският режим не спазва Споразумението от Барбадос от 2023 г. между правителството на Мадуро и опозицията във връзка с президентските избори, което прави невъзможно провеждането на свободни и честни избори.

Евродепутатите отбелязват, че в докладите на международните мисии за наблюдение на изборите ясно се посочва, че президентският вот във Венецуела на 28 юли 2024 г. не отговаря на международните стандарти за честност. Те осъждат по най-категоричен начин убийствата, тормоза, нарушенията и арестите, извършени срещу демократичната опозиция, венецуелския народ и гражданското общество, като призовават да се сложи край на системните нарушения на правата на човека.

Още: "Правителството на Мадуро е диктатура": Венецуела скочи и на ЕС

Парламентът настоятелно призовава ЕС да възстанови санкциите срещу членовете на Националния избирателен съвет. Освен това зове за удължаване на срока на действие на санкциите срещу режима и за разширяване на техния обхват с цел прилагане на целенасочени наказателни мерки чрез Глобалния режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека срещу Николас Мадуро и близкото му обкръжение.

Членовете на ЕП приветстват ролята, която играят правителствата на Бразилия, Колумбия и Мексико, и призовават регионалните участници и международната общност да окажат максимален натиск върху режима на Мадуро и неговото обкръжение да приемат демократичната воля на венецуелския народ, признавайки Едмундо Гонсалес Урутия за легитимен и демократично избран президент. Ако това не се случи, Европарламентът предупреждава, че ще последва нов миграционен поток към други страни в региона - подобен на този, който накара близо 8 милиона венецуелци да напуснат страната през последните години.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес