Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този плод сваля кръвното и високата захар

10 ноември 2021, 15:20 часа

Обикновено високото кръвно и високата кръвна захар вървят ръка за ръка. Хората с тези проблеми трябва да спазват определен хранителен режим, за да избегнат усложненията.

В менюто им задължително трябва да присъства и един плод, който е същинска съкровищница от витамини и полезни вещества. Става въпрос за изключително полезния нар. Консумацията му се свързва с редица ползи за здравето.

Той е богат на фибри, витамини и минерали. Според портала Food News консумацията на нар намалява възпалението благодарение на антиоксидантните вещества антоцианини, които са отговорни и за рубиненочервения цвят на плода.

Антиоксидантната активност на нара е три пъти по-висока от тази на червеното вино и зеления чай.

Експертите посочват, че възпалението, с което този плод успешно се бори, провокира сърдечни заболявания.

Освен това включването му в диетата подобрява контрола на кръвното налягане.

Нарът е пълноценен източник на калий - този минерал може да понижи високото кръвно налягане, насърчавайки отпускането на кръвоносните съдове и подобрявайки кръвообращението.

Друга полза за здравето е способността на този плод да контролира диабета.

Консумацията на нар намалява нивата на възпалителните маркери в кръвта и повишава нивата на липопротеините с висока плътност (HDL), известни като "добър" холестерол. Този тип холестерол се комбинира с "лошия" и спомага за извеждането му от тялото.

Установено е също, че някои съединения в нара, като пуникалагин и елагова киселина имат антидиабетни ефекти. Те предпазват клетките от оксидативен стрес и увреждания, които могат да влошат състоянието на организма при това заболяване. 

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар и да отмени назначеното лечение. 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес