Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родителите НЕ вярват, но тези 7 храни вредят ужасно много на зъбите на децата

19 септември 2024, 08:58 часа

Ако сте родител, то несъмнено искате най-доброто за своето дете. От край време е ясно, че храните с богато съдържание на захар, могат сериозно да навредят на зъбите при малките и подрастващи деца. Освен това не са полезни за детския организъм. Това е и причината родителите да сме в непрекъснато търсене на техните здравословни алтернативи, с които да задоволим желанията на децата си.

В днешната статия ще посочим 7 храни, които могат осезаемо да увредят зъбите на малките деца.

Кои храни са най-вредни за зъбите на децата?

Още: Тези 4 храни за закуска съсипват зъбите ви

Ето го списъка с храни, вредни за зъбите при децата:

1. Цитрусови плодове

Сигурно сте много изненадани от този факт, но истината е, че цитрусовите плодове са с високо съдържание на витамин С и висока киселинност. Именно това може да доведе до разрушаване на емайла. В резултат на това може да се стигне до образуване на кариес, в случай че не бъдат взети навременни мерки. Разбира се, тук става въпрос за големи количества цитруси, консумирани ежедневно. Съветът на професионалистите е цитрусите да се консумират пестеливо.

2. Банани

Още: Как да гарантираме, че резултатите от лечение с брекети остава за цял живот

Отново ще ви изненадаме, но да, бананите са с богато съдържание на захари – фруктоза и поради тази причина те могат да увредят зъбите на децата. Ако се консумират прекомерно, те полепват по зъбите и по този начин успяват да причинят кариеси.

3. Сладолед

Тук едва ли ще изненадаме някой, тъй като знаете, че в леденото изкушение има много захари, разрушаващи емайла.

4. Сушени плодове

Още: 6 храни, които вредят на зъбите ви

Имайте предвид, че процесът на сушене изсмуква водата от плодовете и те стават по-концентриран източник на захари. Консистенцията им се превръща в по-лепкава и те лесно засядат между зъбите на децата. В резултат на това захарта се задържа за дълго време и позволява на бактериите да се развиват. Избягвайте ги.

5. Зърнени барове

Зърнените храни също не са най-добрата алтернатива за деца. Повечето производители ги рекламират като здравословни, а истината е, че в много от тях се съдържа огромно количество захари.

6. Хляб и тестени изделия

Хлябът и всички останали тестени изделия също могат да навредят на детските зъби, поради причината, че се произвеждат от прости нишестета, разграждащи се на захари.

7. Газирани напитки без захар

Не се заблуждавайте, че напитките, в които има 0% захар, са полезни за децата. В тях може и да няма захар, но съдържат киселини, които също допринасят за увреждането на емайла.

Статията има само информативна цел. Не замества консултация с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес