Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започна дарителска кампания за паметник на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

18 април 2012, 14:17 часа • 11243 прочитания

В Карлово започна мащабна дарителска кампания за събирането на средства за изграждане на паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви. Това каза в интервю за „Фокус” председателят на Общински съвет-Карлово Стойо Карагенски.

Кампанията е инициирана от Община Карлово и Ротари клуб-Карлово за построяване на паметника на двамата братя в техния роден град. Към момента са подготвени 5000 картички, с които също ще се събират средства за паметника. Картичките струват 5 лева и са по инициатива на младежкия парламент. Младежите в Карлово са предложили да се включат в една дарителска кампания.

Инициативата за изграждането на паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово е от 1995-1996 г., но всички опити са завършвали неуспешно. По тази причина сега идеята се възражда.

В началото на мандата след провеждане на месните избори новото ръководство на общината, съвместно с Ротари клуб-Карлово, твърдо са решени в този мандат да изградят такъв паметник. "Причината за това е, че 2007 г. бяхме на посещение в Румъния. Там посетихме тяхната гробница в старото гробище на Букурещ и видяхме, че тяхната гробница е най-голямата, най-внушителната. Румънското правителство е отпуснало 130 000 евро за построяването на гробницата и тя е призната за паметник на архитектурата. Тогава с кмета Кабаиванов, тъй като работихме тогава в екип с него, си поставихме задачата да направим всичко възможно в нашия град да бъде изграден такъв паметник”, допълни Стойо Карагенски.

Изграждането на един такъв паметник ще струва между 100 000 и 130 000 лева като първоначална сума. Събирането на средства ще стане единствено чрез дарителство, тъй като новото ръководство е поело общината с много задължения – около 9,5 млн. - 10 млн. лева. Декември месец е направен, по инициатива на Ротари клуб, благотворителен бал, на който са събрани около 18 000 лева.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес