Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Валентин Златев е готов да даде банкова гаранция, че ще запази Къщата с ягодите

15 февруари 2021, 18:54 часа • 11125 прочитания

Готов съм да дам банкова гаранция, с която се ангажирам да не променям вида на Къщата с ягодите.

Това пише в изявление на Валентин Златев, който е собственик на емблематичната сграда. Изказването на Златев е във връзка с коментари в социалните мрежи, че къщата ще бъде демонтирана и изградена наново или разрушена, за да се превърне в търговски център.

Според Златев вищо от това не е вярно. "Винаги съм искал единствено да възстановя този прекрасен паметник в оригиналния му вид, за да може имотът още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда", твърди бизнесменът.

Той е провел редица контакти с компетентните институции с цел да се установи реалното състояние на сградата и възможностите за нейното реставриране.

"Категорично няма нищо вярно в спекулациите в публичното пространство, че сградата ще бъде „обезобразена“, за да се превърне в офис сграда или търговски център. Твърдото ми намерение е „Къщата с ягодите“ да запази автентичния си вид. Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация съгласно всички законови изисквания и процедури ми отне около 4 години. Въпреки огромната и отлично свършена от проектантите работа, разгледана и приета от експертни съвети, към настоящия момент съм върнат в начална позиция", се казва още в изявлението на Валентин Златев.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес