Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вагнерови туби звучат в Софийската опера

15 май 2013, 18:42 часа • 29842 прочитания

Месец май 2013 г. идва в столицата на България София с една дългоочаквана премиера – постановката на „Залезът на боговете” – последната опера от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер.

С поставянето на тази последна, четвърта опера от грандиозния Вагнеров цикъл, Софийската опера и балет завършва започнатия още през 2010 г. проект, с който режисьорът и директор на театъра акад. Пламен Карталов поставя националната опера до най-големите световни оперни театри, които през 2013 година отбелязват една значима годишнина за музикалния свят – 200 години от рождението на бележития композитор и философ Рихард Вагнер.

Премиерата на „Залезът на боговете” е на 22 май от 17.00 часа. Другите дати на представленията са 26 май от 16.00 ч., 29 май от 17.00 часа и 2 юни от 16.00 часа.


През 2010 г. в Софийската опера и балет се поставя първата опера от тетралогията „Пръстенът на нибелунга” – „Рейнско злато”, през 2011 г. „Валкюра”, през 2012 „Зигфрид”, за да затвори цикъла през 2013 г. със „Залезът на боговете”.

За първи път у нас и на Балканите четирите опери от цикъла ще бъдат поставени заедно, в четири последователни вечери, както е бил Вагнеровият замисъл при написването им. Това ще се случи пре юни на следните дати: 22 юни - „Рейнско злато”; 23 - юни „Валкюра”; 26 - юни „Зигфрид”; 29 - юни „Залезът на боговете”.

Специално за тетралогията Софийската опера и балет купи вагнеровите туби, които придават неповторимото звуково очарование и тежест на музиката на Вагнер.

Диригенти на постановките са Ерих Вехтер и Велизар Генчев, а музикален консултант е известният педагог Рихард Тримборн. Художник и сценограф на спектаклите е Николай Панайотов. Постановките се реализират изцяло с български изпълнители в двоен състав – постижение, изключително трудно за много по-големи оперни театри.

Академик Пламен Карталов нарича тетралогията на Вагнер „Космос”. Световната музикална критика определя постановката на „Пръстенът на нибелунга” като акт на мощ на режисьора и на участниците в цикъла.

Имена и заглавия в текста на английски:

Plamen Kartaloff

Richard Wagner

Der Ring des Nibelungen – Пръстенът на нибелунга

Das Rheingold – Рейнско злато

Die Walküre - Валкюра

Siegfried - Зигфрид

Götterdämmerung – Залезът на боговете

Nikolay Panayotov – Николай Панайотов

Richard Trimborn – Рихард Тримборн

Erich Wächter – Ерик Вехтер

Bayreuth – Байройт

Pavel Baleff – Павел Балев

Velizar Genchev – Велизар Генчев

Actualno. com и Софийската опера стартираха нова игра. Желаещите да участват трябва да отговорят във Facebook страницата ни правилно на въпроса През коя година за пръв път е поставена в България операта на Рихард Вагнер "Рейнско злато"?. Те ще имат възможността да спечелят 2 билета за премиерата на операта „Залезът на боговете”.

Участвайте в играта ни ТУК.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес