Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шулц: Скоро няма да има преговори с Македония

29 ноември 2012, 12:30 часа • 6327 прочитания

Процесът на разширяване на ЕС няма да спре, но възможността да започнат преговорите с Македония остава открит въпрос, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в обръщение пред Школата за напредни международни проучвания на университета „Джон Хопкинс” във Вашингтон, предаде радио Дойче веле.

„В Европа имаме криза на политическата система и разширяването е много добър пример. За да започнат преговори за членство в ЕС, е необходимо единодушно съгласие на всички страни-членки. ЕС все още не е решила своя проблем, все още не сме решили дали искаме да бъдем федерация или общност от суверени държави. Този нерешен структурен въпрос създава огромен проблем в работата на ЕС и играе голяма роля в разширяването, защото ако трябва всички страни да дадат съгласието си, винаги ще има по един или двама, които да имат проблем. За Македония, знаете вашият съсед, който има огромен проблем с вашето име, Македония“, заявил Шулц, отговаряйки на журналистически въпрос.

По отношение на очакванията на Македония, след препоръката на ЕС да бъдат отворени преговори и без решение на спора за името, Шулц смята, че не може да дава надежди.

„Аз имах голяма надежда, че Македония може да бъде отличен пример за мултиетническо общество, с конституция, която се основава за взаимно уважаване на различните етнически групи и с политическа система, която намалява различията и дава възможност за общи цели. Това е духът на договора от Охрид. Все пак, ангажиментът на двете етнически общности е намален, а проблемът с името остава нерешен, и затова не мога да дам надежда. Ситуацията е открита и нерешена. Така е и със Сърбия за Косово или с Босна. С приемането на Хърватия следващата година е абсолютно невъзможно да им кажем НЕ на останалите бивши югославски държави, исторически е невъзможно да им откажем“, изтъкнал Шулц.

Той говори във Вашингтон на тема „Европа в криза? Перспективите на обновеното партньорство ЕУ-САД“.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес