Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шествие с искане за радикална съдебна реформа

27 февруари 2016, 09:00 часа • 3543 прочитания

Днес, 27 февруари, от 12:00 часа ще се проведе шествие с искане за радикална съдебна реформа. Организатор на проявата е неправителствената организация „Правосъдие за всеки”.

Предложенията се обобщават в седем точки. Те вече минаха на ниво комисия през Народното събрание и ще има гласуване в пленарна зала.

"През следващите седмици депупатите трябва да изберат дали ще отворят нови промени в Конституцията или за пореден път ще откажат дълбоките реформи. Само ние, гражданите чрез натиск може да надделем над мафията и да принудим народните представители да действат. Ето защо призоваваме всеки, който иска независима от политическо влияние съдебна система, ефективна прокуратура и резултати в борбата с корупцията, да излезе в събота от 12ч. пред Съдебната палата! Ако не се откажем, можем да променим България. Можем и да я оставим такава", призовават от „Правосъдие за всеки” и припомнят предложенията:

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Това ще гарантира независимост и децентрализация на системата.

2. По-малък мандат на главния прокурор – 5 години, не 7, както е сега.

3. Явно гласуване в колегиите и пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което означава лична отговорност на всеки член на съвета.

4. Намаляване на парламентарната квота на ВСС – от 11 на 7 членове. Изборът на назначените от парламента да става с квалифицирано мнозинство в пленарна зала – 2/3.

5. Две колегии във ВСС – прокурорска и съдийска. Относно тази точка има съгласие в парламента по прословутата съдебна реформа и всъщност това е единственото съгласие сред различните политически партии.

6. Въвеждане на длъжността зам.-главен прокурор. Това се подкрепя активно от Реформаторския блок, като лидерът на ДСБ Радан Кънев многократно е посочвал, че ролята на този нов прокурор ще е да се занимава със случаите на корупция по високите етажи на властта.

7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред. Тази реформа предполага изменение по чл. 120 на Конституцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес