Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фидосова към Костов: Никой не ви е нарушил правата

01 март 2012, 15:27 часа • 15552 прочитания

Никой не ви е нарушил правата и не ви е лишил от информация, обърна се от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова към Иван Костов, който обвини временната комисия за полицейското насилие в укриване на стенограми от заседанията им, предаде БГНЕС.

Спорът тече от сутринта и поводът бе предложен проект за решение за удължаване срока на действие на Временната анкетна комисия, проучващата случаи на полицейско насилие, създадена с решение на Народното събрание на 1 февруари 2012 г. Опозицията бойкотира участието си в нея и създаде своя, неформална и алтернативна. "Нямате легитимна комисия – там вие просто сте се събрали 5 човека от различни парламентарни групи", упрекна тя несъгласните с комисията, оглавявана от Красимир Ципов. "Елате, станете нейни членове, гледайте всичко това, г-н Костов", призова го Фидосова.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ отхвърли твърдението на опозицията, че официалната комисия е параванна. Тя призова към търпение: "Нека си свършат колегите работата, да излязат докладите и тогава да се прочетат протоколите. Има ред, който е установен за всички за достъп до класифицирана информация", припомни тя.

Всеки депутат има достъп до всяко закрито заседание и до всички протоколи, смята депутатът от ПГ на КБ Мая Манолова.

"Г-жо председател, време е да се намесите и да сложите точка на този срамен за Народното събрание спор и да въведете ред. Депутатите имат достъп, както до заседанията на комисиите, така и до протоколите на самите заседания", категорична бе тя. Манолова обвини председателят на комисията Красимир Ципов, че се поставя над закона и Искра Фидосова, която му правела компания. "Народните представители имат право за достъп до класифицирана информация, но могат да бъдат ограничени от достъп. Този достъп се определя или с решение на Народното събрание или с решение на съответната комисия. Искам да ви уведомя, че съм изискала от ръководството на комисията да ви бъде предоставено решение в подобен смисъл", намеси се в спора и председателят на НС Цецка Цачева.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес