Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите отмениха дългата си ваканцията

18 октомври 2016, 13:27 часа • 1076 прочитания

След като миналата седмица Народното събрание си гласува неочаквана предизборна ваканция, предизвикала поредица скандали, днес народните представители се събраха на извънредно заседание и я отмениха.

Припомняме, че на 12 октомври депутатите решиха да почиват почти един месец - до 9 ноември. Първоначално ваканцията трябваше да е от 26 октомври, като това предложение за двуседмично разпускане бе съгласувано с партиите от мнозинството. След изненадващо предложение на депутата от "Атака" Николай Александров 93-ма от 134 присъстващи в залата депутати гласуваха "за". До днешния работен ден на парламентаристите се стигна в резултат на намесата на премиера Бойко Борисов, който заръча на парламентарната си група да отиде в Народното събрание, за да не говорят хората, че са във ваканция.

Проектът за отмяна на ваканцията беше внесен от "червените" депутати Корнелия Нинова, Ангел Найденов, Жельо Бойчев и Мустафа Карадайъ от ДПС. Решението беше взето с гласа 177 "за", без "против", а 10 се въздържаха. След гласуването депутатите взеха решение, че ще почиват само между 2 и 4 ноември, т.е. в седмицата преди изборите.

С предложението на ГЕРБ се прие и условие, че по време на едноседмичната ваканция депутатите не могат да ползват служебните коли освен за ходене на комисии, които трябва да работят.

По време на дебатите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи НС да почива само една седмица преди изборите. Накрая на изказването си той се обърна към левите представители с призив част от тях да гласуват с печелившата бюлетина №17, т.е. за кандидатите на ГЕРБ Цецка цачева.

"Това е политическа пропаганда", възмути се депутатът от БСП Жельо Бойчев. "За в бъдеще ще ограничавам такива изказвания", обеща водещия заседанието Димитър Главчев.

"Изказването на депутата Цветан Цветанов наруши Изборния кодекс, а именно чл. 182 ал.2 - той направи явна предизборна агитация в полза на един кандидат", заяви от трибуната Четин Казак от ДПС.

Той уточни, че това нарушение се наказва с глоба от 300 до 1000 лв. Главчев от своя страна му отговори, че не е очаквал да е с толкова крехка психика и да се поддава на агитация, но обеща да сезира компетентните органи.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче остро възрази, че според закона не може да се нарушават конституционните права на депутатите, тъй като парламентът не е държавно учреждение.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес