Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанците отвръщат на удара: Осквернени сръбски гробища и стрелба срещу паметници

22 януари 2013, 12:04 часа • 21311 прочитания

Екстремисти минират и рушат сръбските гробове в Косово, пише днес белградският вестник ”Вечерне новости”. Изданието посочва, че в православните гробища във Вучитърн в неделя е била минирана гробницата на семейство Ангелкович. Части от гробницата, заради силната детонация, били разпръснати по околните ниви.

В Гораждевац неизвестни лица са стреляли по паметника на убитите сръбски деца. От сръбската православна църква са съобщили, че са осквернени десетки гробове в Клокот, Пролуже, Племетини и Призрен.

Мисията на НАТО (КФОР) осъди оскверняването на сръбски гробища в Косово. Последният инцидент бил във Витина, когато с багер бил срутен паметник от Втората световна война. Инцидентите били осъдени и от ОССЕ, посолството на САЩ в Прищина, както и президентът на Косово Атифете Яхяга.

Изданието посочва, че през последните дни са били осквернени гробищата в Прилужю, Племенити, Гораждевац, Клокот, Суво гърло и Косовска Витина.

След инцидентите косовската полиция е увеличила мерките за сигурност около православните обекти в страната.

Според говорителят на полицията Баки Келани полицаи осигуряват 24-часова охрана на 24 обекта от общо 194 религиозни и културни православни обекта, а около останалите се патрулира. Той поясни, че гробищата не са включени в списъка на обектите от културното наследство и охраняването им е започнало след информацията за разрушаването им.

Косовските политически партии поискаха международната общност да предприеме сериозни мерки за разрешаването на проблемите на албанците в Прешево. Според тях проблемът в Прешево се нуждае от международна намеса за спиране на насилието там и да се защитят правата на албанските жители на Южна Сърбия, предаде косовското издание KS Reporter.

В изявление албанският премиер Сали Бериша похвали идеята за европейски и международни усилия за успокояването на ситуацията и разрешаване на проблемите с етническите права на албанците с Южна Сърбия.

ООН призова днес за спокойствие в Южна Сърбия, където албанци протестираха срещу премахването в Прешево на паметник на Армията за освобождение на Прешево, Медведжа и Буяновац (АОПМБ), предаде косовското издание KS Reporter , позовавайки се на сръбски медии.

„След случващото се в Прешево ООН призовава за спокойствие”, каза говорител на генералния секретар на организацията Бан Ки-мун.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес