Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решено: Разкриват агентите на ДС всеки път, когато кандидатстват за държавен пост

01 юни 2022, 13:56 часа • 4876 прочитания

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). 

Според приетите промените агентите на ДС ще се обявяват всеки път, когато кандидатстват за публична длъжност. До момента съгласно тълкувателно решение на Върховния административен съд комисията имаше право да оповестява агентите само първия път.

Промяната е в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към “Държавна сигурност” и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"За" промените, внесени от "Демократична България", гласуваха народните представители от "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "Има такъв народ" (ИТН). "Против" бяха депутатите на "БСП за България" и "Възраждане". 

Дебатът и...боят

Дебатите в зала бяха белязани от сблъсъци в пленарна зала след размяна на реплики между депутата от "Продължаваме промяната" Искрен Митев и лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Повече за него четете тук.

По време на дебатите председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски поиска заглавието на закона да бъде променено така че да се отмени Законът за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Той посочи, че законът не е в съответствие с ежедневието на българските граждани и поиска неговото отпадане.

Председателят на ПГ ГЕРБ на Десислава Атанасова възрази, че не може на второ гласуване да се прави редакционна промяна, с която да отпадне цял един закон.

Председателстващият заседанието зам.-председател на парламента Кристиан Вигенин не подложи на гласуване предложението на Свиленски. Той посочи, че БСП е за отмяна на този закон, но това не може да стане със заглавието, а с внасяне на друг законопроект.

В крайна сметка заглавието "Законопроект за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия" беше прието с 98 гласа "за", 44 "против" и 1 въздържал се.

Впечатление направи позицията на ДПС, които направиха обратен завой от предишната си позиция и оттеглиха подкрепата си за законопроекта.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес