Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"С чужда пита - помен прави": Асен Василев заговори за рекет от Борисов и Пеевски над общините

07 октомври 2024, 10:19 часа • 628 прочитания

"Бойко Борисов и Делян Пеевски ходят из страната и си присвояват нашата инвестиционна програма за общински проекти като тяхна идея. Това е поредната лъжа в предизборната им кампания."

Това написа в профила си в социалните мрежи бившият финансов министър Асен Василев. По думите му за четирите години на кабинета "Борисов 3" през регионалното министерство са били отпуснато 153 млн. лв. за 266 общински проекта, докато по време на 10-месечното управление на кабинета "Денков" са били подписани споразумения за финансиране на 1042 общински проекта за над 2,5 млрд. лв.

"Всички национални и общински проекти, в които държавата иска да инвестира, са подробно разписани – с конкретни проекти, стойности и срокове. Всички общини, независимо от коя партия са кметовете им, могат да кандидатстват за финансиране според лимит, базиран на броя на населението. Парите се отпускат по ясни критерии и през цялата година, а не както беше обичайно - в края на годината от прозорците на джипката за “нашите” общини. В бюджета за 2024 г. сме предвидили 1,7 милиарда лева за тези проекти, същата сума е заложена и за 2025 и 2026 г. - достатъчно средства, въпреки лъжите, че парите няма да стигнат", твърди още Василев.

Още: Има ли риск от отлагане или отмяна на изборите на 27 октомври и при какви условия?

Той описва предизборната ситуация с поговорката "с чужда пита - помен прави", а причината, пише още Василев в профила си в социалните мрежи, е следната: "Много общини сигнализират, че авансите по одобрените им проекти се бавят умишлено. Борисов и Пеевски използват служебния кабинет, за да им кажат: "Парите ги раздаваме ние, няма да получите нищо, докато не видим резултата от изборите." Доказва го фактът, че при сключени 1550 споразумения за над 3,7 млрд. лв., служебният кабинет е разплатил авансово едва 185 млн. лв. Кметовете трябва да мислят за хората, а не да се поддават на предизборните лъжи и натиск", призовава той.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес