Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва в Газа и защо израелските войници отново и отново ще трябва да се връщат там?

07 октомври 2024, 17:56 часа • 794 прочитания

В бъдеще израелските военни ще са принудени отново и отново да се връщат в Ивицата Газа, за да я прочистват от членове на "Хамас". Това е горчивата констатация, която прави Ксения Светлова, израелска рускоезична журналистка, арабист, политик, член на 20-ия Кнесет като част от лявоцентристкия алианс "Ционистки лагер".

Ето какво пояснява тя в канала си в Telegram "Източен синдром":

"Последният път, когато ЦАХАЛ (Израелските отбранителни сили) действаха в Джабалия (северната част на Ивицата Газа), беше преди около пет месеца. Северната част на Газа беше практически откъсната от южната, "Хамас" беше прочистен там и от гледна точка на армията нямаше какво повече да се прави там.

Още: Израелски журналист: Нашите съседи са в робовладелския строй и миролюбието го приемат за слабост

Минаха пет месеца и докато израелското правителство продължаваше да отлага въпроса кой ще управлява Газа на мястото на "Хамас", на власт в Джабалия отново дойде... "Хамас".

Към днешна дата "Хамас" разполага с хиляди бойци само в Джабалия, някои от тях са "стари", но има и нови - тези, които "Хамас" успя да вербува през последните пет месеца.

"Хамас" възстанови лабораториите си за производство на експлозиви и ракети "Касам".

А най-важното, "Хамас" продължава да координира хуманитарната помощ (и да се топли върху нея), раздавайки купоните за помощ на жителите на Джабалия. Тоест в техните очи това е единствената власт, която функционира там поне на минимално ниво, тези, към които те могат да се обърнат, за да получат топли одеяла за зимата, акт за раждане на дете, храна и т.н.

Още: Разтърсващо ВИДЕО: Израелците спасиха от Газа иракско момиче, отвлечено от "ИДИЛ" като дете

Изключително тъжно е, че на войниците на ЦАХАЛ ще се наложи да се върнат отново в Газа и да повторят същата работа, която вече са извършили в миналото. Сегашното правителство не може да определи какво точно трябва да се случи в Газа след победата над "Хамас". А нали тази победа - локално - беше спечелена от ЦАХАЛ вече неведнъж, в различни области на сектора. Излиза, че всички военни постижения автоматично ще бъдат анулирани, защото "Хамас" като плевел ще пониква навсякъде, където няма алтернатива на властта."

Израел обяви, че е убил де факто премиера на Ивицата Газа от "Хамас" (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес