Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордна военна помощ: Колко струва на американците войната в Близкия изток?

07 октомври 2024, 18:00 часа • 981 прочитания

Според доклад на университета Браун, публикуван в днес (7 октомври) по повод годишнината от нападенията на "Хамас" срещу Израел, САЩ са похарчили рекордните (минимум) 17,9 млрд. долара за военна помощ на Израел от началото на войната в Газа, която доведе до ескалация на конфликта в Близкия изток. 

Документът сочи 4,86 млрд. долара са отишли за засилване на военните операции на САЩ в региона след атаките на 7 октомври 2023 г. Това включва разходите за ръководената от военноморските сили кампания за потушаване на ударите по търговското корабоплаване от страна на йеменските хути, които ги извършват в знак на солидарност с подкрепяната от Иран групировка "Хамас". 

Докладът - завършен преди Израел да открие втори фронт срещу подкрепяните от Иран бойци на "Хизбула" в Ливан в края на септември - е един от първите изчисления на очакваните разходи на САЩ, тъй като администрацията на Байдън подкрепя Израел в конфликтите му в Газа и Ливан и се стреми да овладее военните действия на свързаните с Иран въоръжени групи в региона. Още: Ето какво обеща Нетаняху по повод годишнината от атаката на "Хамас" срещу Израел

Ето и къде са отишли част от парите на американските данъкоплатци:

Рекордна военна помощ за Израел

Израел е най-големият получател на американска военна помощ в историята, като от 1959 г. насам е получил 251,2 млрд. долара в коригирани спрямо инфлацията долари, се казва в доклада.

Дори и така, 17,9 млрд. долара, изразходвани от 7 октомври 2023 г. насам са далеч най-многото военна помощ, изпратена на Израел за една година. САЩ се ангажираха да предоставят милиарди военна помощ на Израел и Египет всяка година, когато те подписаха мирния си договор през 1979 г., с посредничеството на САЩ, а споразумение от времето на администрацията на Обама определи годишната сума за Израел на 3,8 млрд. долара до 2028 г. Още: Нова Атлантическа харта, съюз срещу Иран и мирна Газа: Сюжет как да се поправят грешките на Израел

Помощта на САЩ от началото на войната в Газа включва военно финансиране, продажби на оръжие, най-малко 4,4 млрд. долара за намаляване на американските запаси и предаване на използвано оборудване.

Голяма част от оръжията, доставени от САЩ през годината, са боеприпаси - от артилерийски снаряди до 2000-килограмови бункери и бомби с прецизно насочване.

Разходите варират от 4 млрд. долара за подновяване на израелските системи за противоракетна отбрана "Железен купол" и "Прашка на Давид" до пари за пушки и самолетно гориво, се казва в проучването.

"За разлика от публично документираната военна помощ на САЩ за Украйна, не беше възможно да се получат пълни данни за това какво САЩ са изпратили на Израел от 7 октомври миналата година, така че 17,9 млрд. долара за годината е минималната цифра", казват изследователите. Още: Войните не се печелят в бели ръкавици: За бойната мощ на "Хамас" година по-късно

Те цитират усилията на администрацията на Байдън "да скрие пълните суми и видовете оръжие чрез бюрократични маневри".

Финансирането на ключовия съюзник на САЩ по време на войната, която взе тежки жертви сред цивилното население, раздели американците по време на президентската кампания. Но подкрепата за Израел отдавна има тежест в американската политика и Байдън заяви в петък, че "никоя администрация не е помагала на Израел повече от мен".

Военни операции на САЩ в Близкия изток

След началото на войната в Газа администрацията на Байдън засили военната си мощ в региона, като се стреми да възпира и да реагира на всякакви атаки срещу израелски и американски сили.

Тези допълнителни операции струват най-малко 4,86 млрд. долара, се казва в доклада, без да се включва увеличената военна помощ на САЩ за Египет и други партньори в региона.

В деня, в който "Хамас" проби израелските барикади около Газа, за да атакува, САЩ разполагаха с 34 000 военнослужещи в Близкия изток. Броят им нарасна до около 50 000 през август, когато в региона се намираха два самолетоносача, целящи да възпрат ответни действия, след като приписван на Израел удар уби политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Иран. Сега общият им брой е около 43 000. Още: Военна помощ за Украйна и Израел от САЩ: Перспективите

Броят на разположените американски кораби и самолети - ударни групи на самолетоносачи, амфибийна група за готовност, ескадрили изтребители и батареи за противовъздушна отбрана - в Средиземно море, Червено море и Аденския залив варираше през годината.

Пентагонът заяви, че съвсем скоро към Европа ще се насочи още една ударна група на самолетоносач и това може отново да увеличи общия брой на войските, ако в региона отново има два самолетоносача едновременно.

Борбата срещу хутите

От началото на войната американските военни са разположили сили, за да се опитат да противодействат на ескалиралите удари от страна на хутите - въоръжена фракция, която контролира столицата и северните райони на Йемен и в знак на солидарност с Газа обстрелва търговски кораби в Червено море. 

Хутите продължават да извършват нападения срещу кораби, преминаващи по критичния търговски маршрут, което привлича ударите на САЩ по други цели. Кампанията се превърна в най-интензивната текуща морска битка, с която Военноморските сили са се сблъсквали след Втората световна война.

"САЩ разполагат с множество самолетоносачи, разрушители, крайцери и скъпи ракети за милиони долари срещу евтини ирански безпилотни самолети, произведени от хутите, които струват 2000 долара", казват авторите.

Само в петък американската армия е нанесла удари по повече от дузина цели на хутите в Йемен, като е атакувала оръжейни системи, бази и друго оборудване, съобщиха официални лица. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес