Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По конспект: Румен Радев отново рецитира опорките на Путин за Украйна

03 юни 2024, 16:31 часа • 8606 прочитания

Президентът Румен Радев атакува евроатлантическите политически сили, както и служебното правителство на Димитър Главчев, във връзка с войната в Украйна.

Война и мир: Радев иска той да представлява България пред НАТО

Държавният глава за пореден път даде да се разбере, че настоява той да представлява България на ключовата среща на върха на НАТО във Вашингтон това лято.

Още: "Ученическа постъпка, но няма кой да му издърпа ушите": Асен Агов за бягството на Радев от НАТО (ВИДЕО)

"За това кой ще представлява страната, отговорност носи Министерски съвет, но с всички произтичащи последствия и историческа отговорност за служебното правителство, защото това е екзистенциална среща на върха, не е като другите. Тук се взима решение за войната и мира. Трябва да отчитаме и самата легитимност на настоящия кабинет. Нека не забравяме, че той е продукт на един парламент, получен с ниска избирателна активност и с катастрофално ниско доверие от името на българските граждани, както и е продукт на една, мога да кажа, гавра с българската Конституция", заяви Румен Радев пред медиите на церемонията по награждаване на финалистите в конкурса по програмиране „CodeIT”.

Още: Лозанов: Защо Радев не призовава Путин да прояви разум и да се оттегли?

"Неадекватни решения": Западно оръжие по цели в Русия

Президентът заговори и за "червените линии", които до момента са сдържали ескалацията на войната в Украйна. Те вече са "погазени", смята Радев.

"До момента имаше две червени линии, които сдържаха безконтролната ескалация на тази война. Първата - това е ограничаването на географския обхват на войната само на територията на Украйна, и второто - недопускането на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и такива на Русия. С решението да даде възможност за атака със западни оръжия дълбоко във вътрешността на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии вече са погазени и за съжаление, нашите политици стават част от едни такива неадекватни решения с всички политически последствия", смята държавният глава.

Думите му са свързани с позволението от страна на САЩ, Германия и други ключови съюзници на Киев украинската армия да използва западни оръжия, за да нанася удари по цели на руска територия: Оръжието на САЩ вече действа в Русия: HIMARS порази ПВО край Белгород (ВИДЕО).

По този начин Украйна вече може да се защити от агресивната руска офанзива в Харковска област. Досега украинските градове там бяха обстрелвани редовно, загиваха цивилни и енергийната инфраструктура на страната беше буквално съсипана, без Киев да може да отвърне със самозащита чрез контраобстрел със западно оръжие от другата страна на границата.

Снимка: БГНЕС

Президентът заговори за "ядрен армагедон"

"Виждам как се преиначават и моите думи, виждаме и цялата ситуация относно развитието във войната в Украйна. Участието на НАТО в този конфликт на всички нива е публична тайна, която все повече става явна. И това участие се задълбочава и крие риск от безконтролна ескалация, а това ще рече - от ядрен армагедон - и всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение", заяви Радев.

Още: "Президентът или е неинформиран, или е информиран и лъже" - за НАТО и чл. 5

"Аз категорично не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна. Нашите самозвани евроатлантици са страхливички и неспособни сами на такова решение и знаят, че ще бъдат отлъчени и отритнати от обществото, както си го получиха и при опита да отменят 3 март за национален празник. Иначе, ако оставим на тях, с охота биха изпратили всички българи да се бият в Украйна, за да прикрият своята фалшива евроатлантическа фасада. Защото те са много далеч от евроатлантическите ценности", каза Радев само дни след като обяви, че решенията за Украйна у нас се вземали от хора, които са държали в ръцете си само "детски пистолетчета".

Още: "Ролята на един лидер не е да стреля с оръдие": Тодор Тагарев пред Actualno за детските пистолетчета на президента (ВИДЕО)

Властите десетки пъти вече повториха - България няма да праща свои военни в Украйна: "Опорка на Путин": Министър отговори на президента за изпращането на български войници в Украйна.

Държавният глава обаче не беше в София по време на заседание на Парламентарната асамблея на НАТО в края на май, за да изрази позициите си за "мир" в Украйна пред генералния секретар Йенс Столтенберг. Вместо това бе на визита в Швейцария, а и в Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е отявлен защитник на диктатора Владимир Путин.

Още: "Не съм бягал от срещата с НАТО": Радев каза защо е в Швейцария, докато Алиансът е в София

Радев с атака по кабинета заради Сребреница

Президентът призова да се установят всички факти и обстоятелства около формирането на българската позиция за геноцида в Сребреница в ООН. В публичното пространство изтекоха грами, показващи как Димитър Главчев е направил опит да промени позицията на България и страната ни да се въздържи по проектодокумента, чийто съавтор е. От кабинета отвърнаха, че това не е било окончателната заръка към постоянния ни представител в ООН.

Още: Оказаха ни натиск, за да променим позицията си за "Сребреница": Говорят експерти по международни отношения

"Но това няма да е прецедент. При мое участие на Европейския съвет България отстояваше позиция за правата на българите в Република Северна Македония, когато ние наистина префокусирахме вниманието на ЕС и всички евролидери именно в правата на човека и тяхното нарушаване. И тогава дойде друго правителство, което заличи тези усилия. Така че България трябва да е ясна и последователна и да утвърждава демократичните ценности и принципи в нашия регион", смята Румен Радев.

Още: Решетников зад Радев: До последния Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес