Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След КСНС: Главчев заговори за мигрантска вълна към България, Костадинов поискал осъждане на Израел

04 октомври 2024, 13:59 часа • 649 прочитания

Съществува потенциална опасност от мигрантска вълна към България заради ситуацията в Близкия изток.

Това стана ясно от думите на премиера Димитър Главчев след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Заседанието бе извънредно, а темата е ескалацията на конфликта в Близкия Изток и опасността за страната ни. Президентът Радев подчерта, че рисковете за България са ниски.

"Удовлетворен съм, че бе свикан този най-висок формат на събиране, което може да взима решения от подобен род", заяви премиерът Димитър Главчев след извънредното заседание на КСНС. "Всичко премина в дух на единомислие, което е добър знак, че институциите работят заедно по решаването на проблемите на българските граждани – тогава и ефектът е най-добър".

Още: Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия изток (ВИДЕО)

Главчев подчерта, че са имали информация от службите, че предстои ескалация: "Благодарение на това с всички институции и заедно с партньорските и съюзническите служби извършихме евакуацията от Бейрут", каза още служебният премиер. Главчев посочи още, че 25 души от 10 до 12 часа днес ще бъдат евакуирани от Ливан, а останалите 16 с полет на Канадските авиолинии до Истанбул: "Потенциално има опасност от мигрантска вълна към България, но в момента потоците към България са в нисък размер и тяхната структура е познатата – Афганистан, Сирия и Мароко. Няма промяна".

Снимка: БГНЕС

Политическите реакции

На излизане от "Дондуков 2" повечето партийни лидери запазиха мълчание.

"Държавните органи ще трябва да вземат мерки поетапно, не е нужно да се всява някаква паника. Степента на заплаха е сравнително ниска, но я има", каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

След края на заседанието на КСНС президентът подчерта, че взетите решения са били одобрени от всички участници в съвета, без един глас. Очаквано това е този на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Искахме КСНС да има същата позиция, както при войната в Украйна, но забелязваме за пореден път двоен стандарт и тежко лицемерие, което може да ни струва много. В Украйна тежката война засяга и стотици хиляди българи. Българското държавно ръководство се включи във войната на страната на Украйна и в подкрепа на украинския режим. Същевременно, когато се обсъждаше сега войната в Близкия Изток, се говореше постоянно как трябва да сме деликатни, умерени и балансирани", обясни той.

Още: Радев: Няма пряка заплаха срещу България, но трябват мерки срещу тероризма

"Няма война, която да е близо до нас и да не е заплаха за страната. И в двата случая става въпрос за агресия - в единия случай на Русия към Украйна и на Израел към Ливан. Ние поискахме осъждане на израелската агресия така, както България осъди руската агресия. Това не беше прието", каза Костадинов.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес