Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия покани генералния секретар на ООН на срещата на върха на БРИКС

04 октомври 2024, 22:45 часа • 831 прочитания

Русия изпрати покана до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да участва в срещата на върха на БРИКС в град Казан. Това съобщи пред журналисти ръководителят на информационния център на световната организация в Русия Владимир Кузнецов, цитиран от ТАСС.

Още: Отдалечаване от Запада: Защо Турция се е устремила към БРИКС?

"От руска страна до генералния секретар е изпратена покана да участва в разширения формат на срещата на високо равнище на БРИКС. Съгласно съществуващата практика информацията за всяко негово участие в международни събития се дава от централата на ООН", каза Кузнецов. Той отбеляза, че световната организация очаква на форума да бъдат постигнати важни договорености относно изпълнението на целите за устойчиво развитие на планетата до 2030 г.

Още: Колко е хубаво в БРИКС: И в Швейцария се намери кой да прокарва тази линия

ООН е уведомена за поканата към генералния секретар да присъства на срещата на върха на БРИКС в Казан, но засега не може да каже нищо за графика му, заяви пред журналисти говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик. "Знаем за поканата. Засега нямам информация за бъдещите посещения на генералния секретар", каза официалният представител. Русия тази година е ротационен председател на БРИКС. Програмата на председателството й включва над 200 събития, посветени на широк набор от теми. Главното събитие ще е срещата на върха на БРИКС, която ще се състои от 22 до 24 октомври в Казан, пише БТА.

Още: Иранският президент отива при Путин за срещата на върха на БРИКС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес