Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли риск от отлагане или отмяна на изборите на 27 октомври и при какви условия?

04 октомври 2024, 16:30 часа • 4367 прочитания

Има ли процедура, при която може парламентарните избори на 27 октомври да бъдат отложени или отменени?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен и е обект на анализи и тълкувания на конституционалисти и политолози. Поводът за повдигането на темата е заявката на съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който заговори за отмяна на изборите заради напрежението и предизборните арести на негови колеги и кандидати за народни представители.

Какво казва законът?

Според основния закон и по-конкретно в чл. 66 от Конституцията е записано, че "законността на изборите може да се оспори пред Конституционния съд по реда, определен със закон". В този смисъл обаче се говори за вече произведени избори, чиито резултати могат впоследствие да бъдат оспорени - процедура, която бе наблюдавана нееднократно при местните избори през октомври 2023 г. например.

В случая механизмът за отмяна на избори е уреден в Конституцията, а решението за това може да бъде взето единствено от Конституционния съд, коментираха експерти пред Actualno.com.

Още: Стотици жалби срещу резултати от първия тур на местните изборите

Сред възможностите за това една партия да поиска цялостно касиране на изборите за парламент са само през посредничеството на: президента, Върховния касационен и Върховния административен съд и поне 1/5 от положилите клетва и действащи народни представители. Сезирането на съда може да стане в 15-дневен срок, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите.

Дали обаче от своя страна Конституционния съд ще приеме дадена жалба за легитимна, дали ще се произнесе по нея и в какъв срок, са въпроси, чиито отговори не са еднозначни и със сигурност зависят от конюнктурата, обръщат внимание експерти, с които разговаря Actualno.com.

Категорични мнения

"Изборите ще са на 27-и октомври, освен ако в България не бъде обявено военно положение - в Конституцията ясно е написано. Надявам се до това да не се стигне, предвид ситуацията в света", каза в четвъртък заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред bTV.

Снимка: БГНЕС

"Не сме изправени в ситуация, която да изисква отлагане на изборите. Няма извънредна обстановка, която да налага това", заяви конституционалистът Орлин Колев в ефира на NOVA NEWS. "Процедурата по касиране на изборите се развива пред Конституционния съд. Партиите трябва да потърсят съдействие за касиране на вота, ако искат това", уточни Колев.

Още: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

На същото мнение е и експертната общност на изборната комисия: "От юридическа гледна точка няма основание за отлагане на изборите. Явленията за купуване на гласове няма как да не окажат влияние върху вота. Срещу подобни тенденции трябва да има ясна борба и да бъдат ограничени", коментира пък бившият председател на ЦИК Александър Андреев пред NOVA NEWS. 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес