Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Атака с дронове от Ирак по израелска база, убити са военни

04 октомври 2024, 17:34 часа • 1373 прочитания

Двама израелски войници са убити, а повече от 20 са ранени при нападение с дрон от Ирак рано сутринта на 4 октомври, съобщиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).

Става въпрос за 19-годишния сержант Даниел Авив Хаим Софер, офицер в 13-и батальон на бригада „Голани“, родом от Ашкелон, и за връстника му Тал Дрор - IT специалист в батальона, родом от Йерусалим.

Още: Считаният за наследник на Насрала е станал мишена на израелски удар (ВИДЕО)

Два дрона с експлозиви: Кой стои зад атаката?

Според ЦАХАЛ при нападението от Ирак са били изстреляни два дрона с експлозиви, единият от които е бил свален от противовъздушната отбрана, а вторият е ударил армейска база в северната част на Голанските възвишения.

Снимка: Getty Images

По силата на международното право Голанските възвишения принадлежат на Сирия, но от 1967 г. са окупирани от Израел вследствие от т.нар. Шестдневна война.

Освен двамата убити войници при нападението са ранени още 23 души, от които двама тежко и 21 леко, пишат The Times of Israel и Jerusalem Post. Все още не е ясно кой стои зад атаката.

Ясно е обаче, че подкрепяни от Иран иракски милиции през последните седмици обещаха да засилят атаките си по израелски цели.

Още: Убийството на Насрала доведе до протести пред посолството на САЩ в Ирак

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес