Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза за времето - 5 октомври 2024 г. (събота)

04 октомври 2024, 23:10 часа • 680 прочитания

Атмосферното налягане е и ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 5 октомври.

Какви ще са температурите? 

През нощта облачността над западната половина на страната ще е значителна. На места, главно в западните райони ще има валежи от дъжд. На изток ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще бъдат между 14° и 19°, в София - около 16°.

В събота през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на фронта от запад на изток ще има и гръмотевици. В северозападните райони вятърът ще се ориентира от запад-северозапад ще е слаб до умерен; в останалата част от страната ще е от юг-югозапад - умерен, временно и силен. Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София - към 19°-20°.

Опасно време в планините

Над планините облачността ще е значителна. На много места ще има валежи от дъжд, значителни през деня в масивите на Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. Ще има и гръмотевици. Вятърът Западна Стара планина и в масивите на Югозападна България ще се ориентира от северозапад, ще е умерен и силен. В планините в източната половина от страната и по високите части вятърът ще остане от юг-югозапад, ще е временно бурен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18°, на 2000 метра - около 12°, но с преминаването на студения атмосферен фронт ще се понижават.

Дъжд по морето

Над Черноморието облачността ще се увеличава и след обяд ще е значителна. Вечерта и през нощта срещу неделя ще има валежи от дъжд, в отделни райони с гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Източник: Meteo.bg

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес