Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Пазарджишкия театър са подавали сигнали за престъпната дейност на Петко Писков, но без резултат

04 октомври 2024, 17:14 часа • 1303 прочитания

Театърът в Пазарджик също е имал отношения с обвинения за източване на средства от държавния бюджет Петко Писков. Това стана ясно от официално изявление във Facebook страницата на Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик, публикувано днес, 4 октомври.

В съобщението се казва, че от юни 2022 г. до ноември 2023 г. театърът е имал договорни отношения с две от фирмите на Писков. През месец октомври 2023 г. е започнала проверка от Министерството на културата и тогава Петко Писков е решил да прекрати договорните си отношения с театъра. Според публикацията именно тогава у ръководството се зараждат съмнения за извършване на закононарушения.

Припомняме, че Петко Писков е обвиняем за схемата за източване на пари от бюджета на Министерството на културата чрез театрите в Разград и Смолян, при която са усвоени над 2 млн. лева общо.

Още: Съдът отказа да намали гаранцията на диригента Левон Манукян

Два сигнала срещу Писков, но без резултат

От театъра пишат, че през ноември 2023 г. Григор Антонов, действащ в качеството си на директор на ДКТ "Константин Величков" Пазарджик е подал сигнал към тогавашния министър на културата Кръстю Кръстев, Икономическа полиция в град Пазарджик и Окръжна прокуратура в Пазарджик. През юли 2024 г. е подаден втори сигнал към Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проверяваща тогава театъра, за извършвани от Петко Писков противоправни действия с молба АДФИ да сезира отново прокуратурата.

Още: Министър Найден Тодоров с план за откриване и предотвратяване на измамите в културния сектор

Ето и пълния текст от съобщението на театъра:

"Във връзка с излезлите множество статии и публикации в различни новинарски сайтове, ръководството на ДКТ "Константин Величков" гр. Пазарджик би желало да уведоми широката общественост за следното:

Г-н Петко Ганчев Писков в качеството му на управител на "СУИС ПРИМИУМ АКАУНТИНГ" ООД, с ЕИК 206189271 и "СУИС ПРИМИУМ СИСТЕМС" ООД, с ЕИК 204897407, е имал договорни отношения с ДКТ "Константин Величков" гр. Пазарджик във времевия период от 09.06.2022 г до 06.11.2023 г. По време на стартиран одит от проверяващо звено към Министерство на Културата, през м. Октомври 2023 г. същото едностранно реши да прекрати договорните си отношения с театралната институция. По време на извършване на одит от Министерство на Културата в ръководството на театъра възникват съмнения за множество извършвани закононарушения, евентуално престъпления. Петко Писков абсолютно противоправно отказа да върне на ДКТ "Константин Величков" гр. Пазарджик множество договори и всякакъв вид счетоводни документи, съхраняващи у него във връзка с изпълняване на служебните му задължения. През месец ноември 2023 г., Григор Антонов, действащ в качеството си на директор на театъра е пуснал сигнали до Кръстю Кръстев – Министър на Културата към този момент, Икономическа полиция град Пазарджик и Окръжна Прокуратура град Пазарджик, във връзка с евентуално извършени от Петко Писков престъпления. През месец юли 2024 година и във връзка с извършвана проверка на ДКТ "Константин Величков" гр. Пазарджик от АДФИ, същата е уведомена от директора на театъра за извършвани от Петко Писков противоправни действия с молба АДФИ да сезира отново прокуратурата."

Във връзка с излезлите множество статии и публикации в различни новинарски сайтове, ръководството на ДКТ „Константин...

Posted by Драматично-куклен театър "Константин Величков", Пазарджик on Friday 4 October 2024

Още: Христо Мутафчиев за схемата в Разград и Смолян: Всички виновни да бъдат наказани, това е грозно петно върху културата

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес