Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Димитър Вацов: За да се противодейства на руската пропаганда трябва национална комуникационна стратегия (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 17:35 часа • 353 прочитания

Гост на Кънчо Кожухаров в днешното предаване "Видимо и невидимо: Изопачената история" е философът проф. Димитър Вацов, изследовател на руската пропаганда у нас. Той е председател на Управителния съвет на Фондация за хуманитарни и социални изследвания (ФХСИ).

„Руската пропаганда е слабо иновативна. Тя разчита най-вече на повторението на едно и също, безкрайно, което да промие мозъците на хората. Истината е, че в последните месеци два мотива виждаме, които излизат на преден план. Единият е заплахите, които идват директно от путин, от кремъл за употреба на ядрено оръжие в случай, че се разреши употребата на далекобойни оръжия от страна на Запада. Тази тема с „ядерката“ руска започва да става настойчива и в българските пропагандни медии, провеждащи руската пропаганда. Другата тема е още по-интензивно застъпена и това е борбата срещу зелената сделка.“, казва гостът. Още: Генадий Воробьов: Не сме започнали тази война ние, но ще я завършим (ВИДЕО)

За медиен мониторинг и анализ на онлайн медии и социални мрежи в България ФХСИ използва системата за медиен мониторинг SENSIKA, която в реално време архивира всичко, което излиза онлайн на български език на собствените си сървъри, така че дори публикацията да бъде изтрита от съответните сайтове, тя остава на сървърите на SENSIKA. До 22 февруари 2022 г. изследванията показват 30-40 статии онлайн на български, съдържащи руска пропаганда. Веднага след началото на горещата война се наблюдава един бум от 300-400 преведени статии дневно. „Тази година стигнахме до почти 1000 препечатвания на един и същи материал от различни сайтове, т.е. разгръща се самата „Машина“ от сайтове гъби. Тя става все по-голяма и това е един изключително мощен инструмент за социално влияние, не толкова защото някой ще седне да чете 1000 сайта, а защото те „изгряват“ буквално на екрана ви във фейсбук и само доколкото ви преминава заглавието или снимката пред очите, те формират обществено мнение и по този начин осъществява impression management (управление на впечатленията), което се цели с тази „Машина“, обяснява проф. Вацов.

„На 3 април (тази година) „Машината“ спира да публикува съдържание, има няколко пробива единични, примерно 300 пъти се препубликува статия за русия, но не за русия, а за русия цвят на косата на Луна или статия за путин, но защото той е изписан с главни букви, т.е. алгоритъмът, който блокира качването на съдържание не разпознава русия с малка буква и путин само с главни букви като нещо, което трябва да спре.“ Още: Георги Папакочев: Разумният българин трябва да тълкува термина „евроатлантически“ като проява на здрав политически разум (ВИДЕО)

„Има ясен начин да се противодейства на руската пропаганда и това е като се разработи национална комуникационна стратегия. [..] Ние сме либерална демокрация, член на ЕС и НАТО, имаме своите ангажименти, имаме своите ценности. Те трябва да бъдат артикулирани, така че да достигат до населението през всички медии, които искат да получават пари от държавния бюджет, да кандидатстват по каквито има фондове в страната, но също така и по европейските програми.“, казва гостът. Проф. Вацов. „Ако всичките тези пари се обвържат с провеждане на демократично съдържание, което означава неподкрепа на руската агресия автоматично, тогава без да има цензура, без да има нужда от това някой да бъде мачкан изрично, българското пространство ще се прочисти значително от феномените, които ние изследваме.“

Целият разговор гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес