Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма правна пречка кандидат за “Дондуков” 2 да води и депутатска листа

12 октомври 2021, 21:40 часа • 1547 прочитания

Няма конституционна забрана един и същи човек едновременно да е кандидат за депутат и за президент. Това заяви д-р Орлин Колев, който е главен асистент в катедрата по конституционно право в Софийския университет, цитиран от 24 часа.

По думите му конституционният законодател въобще не е предвидил подобна хипотеза, тъй като наймалко е можел да отчете, че в една и съща година, и то в един и същи ден, ще се проведат двата вида избори. “В този контекст не би следвало да не бъде допуснат кандидат за двата избора, защото в противен случай ще му се наруши пасивното избирателно право, тоест възможността да бъде избран”, добави юристът, като допълни, че не виждам проблем да се участва в двата вида избори.

Кандидати едновременно за “Дондуков” 2 и за парламента са трима. Това са лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който води две от депутатските листи на партията и е нейният претендент за президент, лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов (който също води две листи) и кандидатът за държавен глава на ВМРО доц. Милен Михов, който едновременно с това води великотърновската партийна листа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес