Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никола Минчев: Избухването на "аферата" Nexo удобно съвпадна с последните дни преди връчването на мандата

16 януари 2023, 19:55 часа • 1877 прочитания

След заявките, които направиха политическите сили още във времето предхождащо връчването на третия мандат, смятам, че шансовете за съставяне на правителство са ниски. Формулата за водене на разговори зависи от мандатоносителя, но това което е важно за "Продължаваме промяната" и това, за което ние ще настояваме в течение на разговорите ще бъдат нашите приоритети, които са залегнали още в декларацията, която ние представихме в Народното събрание във връзка с втория мандат. Това заяви Никола Минчев от "Продължаваме промяната" пред БНТ.

Минчев посочи, че трябва да е ясно, че за "Продължаваме промяната" отношението към войната в Украйна е важно, както и преглеждането изборните правила отново. Той подчерта, че приоритет за партията е и съдебната реформа - "за нас е много важно да бъде приет механизъм за разследване на главния прокурор", добави депутатът.

Той коментира, че "да се допусне кабинет с компромиси е едно, но безпринципни компромиси е съвсем друго. Съставянето на кабинет на базата на безпринципни компромиси не може да е вариант според нас.", категоричен е Минчев. По думите му просто заради самото създаване на правителство не може да има безпринципни компромиси.

На въпрос дали разкритията около Nexo са оказали отражение върху връчването на третия мандат Минчев посочи, че единствено президентът може да даде отговор. "Надявам се, че не се отразява, защото ако такъв измислен казус наистина се отразява на толкова важно за страната решение, а именно на кого да бъде даден последен шанс за съставяне на правителство, е много тъжно. Избухването на "аферата" удобно съвпадна с последните дни преди връчването на мандата, което е един вид намеса на прокуратурата в конституционната процедура и политическия живот на страната, което е абсолютно нередно.", категоричен е той.

Минчев обясни, че ако получат покана за среща от БСП, в която да обсъдят съставяне на правителство, те ще се отзоват.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес