Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниел Митов не изключва нови избори

24 април 2023, 08:26 часа • 1131 прочитания

Поставяме отново съставянето на редовен кабинет под риск. Поставянето на условия ми прилича на желание отново да се взриви парламентът и да се ходи на избори за пореден път. Ако няма правителство с първия мандат, няма да има правителство и с втория. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Даниел Митов пред bTV.

Още: Бойко Борисов готов да управлява с ДПС и БСП?

Той запита Асен Василев коалиция с "Възраждане" ли ще направи, от тях ли ще търси подкрепа? 

Митов настоя да се направи лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Бойко Борисов като лидер е готов да продължи този тип разговори, увери Даниел Митов. ПП-ДБ трябва да променят философията на разбиранията си за политика, а не да ставаме заложни не техните вътрешни неразбории, подчерта Даниел Митов.

Той запита каква е логиката и откъде знаят медиите, че ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство с ГЕРБ? Митов увери, че ГЕРБ имат готовност да предложат правителство, но не знае кога държавният глава ще първия проучвателен мандат. ГЕРБ няма да кажат фигурите си в един бъдещ кабинет преди да се проведат разговори. Предложения за персонален състав на правителство не се обсъждат. 

Имаме план Б и ще търсим най-стабилният вариант - конструкция между двете най-големи парламентарни партии. Какъв е план Б и като се стигне до него, тогава ще говори, каза Митов, който не отговори на въпросите на водещия на сутрешния блок дали ГЕРБ ще се коалират с ДПС и БСП. 

Желанието да има редовен кабинет е първото нещо, с което отиваме в парламента и последното, с което си тръгваме. Ходенето от избори на избори не води държавата наникъде, каза Митов. 

Той изтъкна, че задачата пред отговорните партии е да съставят редовно правителство. Разговори от типа "дайте сега да правим еквилибристики с мандатите, защото няма какво да кажем на избирателите си", не могат да се правят, подчерта Митов. 

Той добави, че каквито и критики да отправя ГЕРБ най-стабилната формула за съставяне на правителство е между първата и втората политическа сила в Народното събрание. Различията между двете парламентарни групи не са толкова много, смята Даниел Митов. 

За бюджета на служебното правителство, Митов коментира, че служебният кабинет няма какъвто и да било избор. 

Още: Борисов: Нищо стабилно няма да се излъчи без национално съгласие (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес