Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ярослава Магучих: Защо руските олимпийци мълчат за войната в Украйна? Това са терористи!

06 август 2024, 11:57 часа • 2464 прочитания

Новата олимпийска шампионка във високия скок Ярослава Магучих разкритикува руските спортисти на Игрите в Париж за това, че пазят мълчание за руската инвазия в Украйна. Вече трета година Русия воюва на украинска територия, но въпреки това Международният олимпийски комитет се съгласи да допусне руски спортисти в Париж под неутрален флаг.

"Олимпиадата е за мир": Магучих не иска да се състезава с терористи

22-годишната Магучих, която миналия месец подобри 37-годишния световен рекорд на Стефка Костадинова във високия скок, смята за "невъзможно" да се състезаваш на Олимпийските игри, без да обелиш и дума за случващото се в Украйна. Тя призова руските спортисти да се обявят срещу войната на Русия срещу Украйна.

Ярослава Магучих

Защо руските спортисти не казват нищо за войната?

"Те не казаха нищо срещу тази война", каза Магучих в интервю на английски език пред AFP. "Олимпийските игри са за мир. Не е възможно да се състезаваш с терористи", добави още Магучих, която смята, че организаторите на Игрите са проявили "двоен стандарт" - изразяват солидарност с украинския народ, но същевременно допускат руснаци и беларуси до Игрите.

На Олимпийските игри в Париж участват 15 неутрални спортисти от Русия. За да участват в Игрите, те не трябва да участват във военни организации и не трябва да подкрепят войната в Украйна. Според Магучих обаче те трябва да говорят публично за случващото се в Украйна - и да покажат, че не толерират действията на Русия.

Никой от руските спортисти обаче не коментира войната в Украйна. Преди дни тенисистката Диана Шнайдер, която спечели сребро с Мира Андреева на двойки, отказа да коментира войната. "Тук съм, за да говоря за тенис", сподели тя пред репортери след завоювания сребърен медал.

В същото време Ярослава Магучих посвети златния си медал на убитите във войната спортисти на Украйна.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес