Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 000 състезатели с покрит норматив отстранени от един от най-големите маратони в света

25 септември 2024, 17:54 часа • 396 прочитания

Интересът към бягането на маратон расте с всяка изминала година. За пример на тези думи може да кажем, че 36 393 състезатели са покрили норматив за един от най-големите маратони в света - Бостънския, който ще се проведе на 21 април 2025 г. От Асоциация по лека атлетика в Бостън обаче обявиха, че 12 000 от бегачите, отговарящи на критерия за участие няма да могат да стартират, тъй като има прекалено много кандидати, които са постигнали зададеното време.

Рекорден брой заявки за Бостънския маратон, но само 2/3 от класиралите се ще участват

Пределното време за състезанието през април е по-строго от всякога, тъй като атлетите трябваше да бягат 6 минути и 51 секунди по-бързо от квалификационния стандарт за тяхната възрастова група и пол, за да бъдат приети. Например мъжете на възраст 18-34 години, за които през последните няколко години стандартът е бил 3 часа, трябваше да постигнат резултат по-бърз от 2:53:09 ч., за да пробият билета си за Хопкинтън. Броят на приетите бегачи всъщност се е увеличил значително в сравнение с 2024 г., когато участваха 22 019 квалификанти. Все пак 12 324 кандидати не са били приети от рекордния брой от 36 393 класирали се по време.

Бостънски маратон

"Участниците в квалификациите за Бостънския маратон са тренирали хиляди километри с надеждата да се наредят в Хопкинтън в Деня на патриотите, готови да потеглят към финала в Бостън", казва Джак Флеминг, президент и главен изпълнителен директор на асоциацията. "Спортът на маратона достига рекордни нива както от гледна точка на участието, така и на скоростта. За съжаление, не сме в състояние да приемем всички атлети на терен, въпреки че искаме да признаем, благодарим и аплодираме всички, чиято цел е била да бъдат част от събитието през 2025 г."

Приетите за 129-ия Бостънски маратон включват жители на всички 50 щата плюс Вашингтон, окръг Колумбия, и други територии на САЩ, както и граждани на 118 държави. Засиленото участие в маратона след COVID пандемията доведе до това, че все повече бегачи аматьори достигат квалификационните стандарти, коригирани за последен път през 2019 г. Това означаваше, че е необходимо ново затягане на стандартите. 

ОЩЕ: Да станеш олимпийски маратонец за 6 месеца: Абсолютният дебютант, който покори Париж 2024!

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес