Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова мобилизация в Русия: Източници от Кремъл коментират слуховете

25 септември 2024, 18:30 часа • 1553 прочитания

Едва ли някой може да каже с точност кога в Русия ще бъде обявена нова мобилизация и ще се случи ли изобщо. Но слуховете все повече циркулират. Руското опозиционно издание Медуза.ио., което е базирано в Латвия, създадено е от бившия главен редактор на "Лента.ру" Галина Тимченко и е обявено за "чуждестранен агент" от Руската федерация, събра информация от разговори с представители на властта  - два източника, близки до президентската администрация, събеседник, близък до руското правителство и двама регионални чиновници, които са сред главните отговорници за набора на военнослужещи.

Болезнена тема

Всички признават, че това е болезнена тема и източниците на изданието много предпазливо споделят предположенията си по въпроса. Слуховете за нова вълна на мобилизация се активизираха в началото на август 2024 г. и се възобновиха на фона на тестването на електронния регистър за призовки и указа на издирвания от Трибунала в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин за увеличаването на числеността на руската армия. Руските пропагандисти писаха за необходимостта от мобилизация още през юли, посочвайки, че тя може да се наложи в случай на ексалиране на отношенията със Запада.

Още: Китай и Бразилия пробутват мирния си план пред ООН. Украйна е намерила идеалния посредник?

Няма явни признаци

Всички събеседници на "Медуза" твърдят, че не виждат явни признаци за подготовка за мобилизация и се съмняват, че властите ще обявят такава "в близко време", като под "близко време" разбират период от 2 до 4 месеца.

По думите на източниците "всичко е тихо" и чиновниците не са получавали указания, свързани с мобилизацията. Чиновник от руските региони предполага, че информацията за евентуална мобилизация ще стигне последна до тях, тъй като "темата е непопулярна." Американският институт за изучаване на войната (ISW - неправителствена организация) многократно писа, че Путин засега не смее да рискува с нова официална мобилизация заради страх от обществено-социален отпор.

Един от най-големите страхове

Владимир Путин действително до последно крие информацията за важните решения, включително и от високопоставените чиновници. Близките до Кремъл източници на "Медуза" признават, че сега темата за мобилизацията е "един от най-големите страхове", тъй като е налице "постоянен негативен фон - ръст на цените (инфлация), самата война, а мобилизацията е един от най-негативните сценарии за бъдещето, който хората непрекъснато обмислят."

Още: "Изтеглянето на руснаците е реалистичен сценарий": Киев отвърна на чешкия президент за украинските земи

Болезнена реакция

Руското общество реагира болезнено на първата вълна на мобилизация. Страната напуснаха стотици хиляди хора - най-вече мъже в наборна възраст (от 15% до 45% от занималите се върнаха в Русия.) 

В Кремъл са сигурни, че възобновяването на мобилизацията ще се отрази отрицателно на рейтингът на властта. Събеседниците на изданието отказват да коментират евентуални протести: "Обществото често реагира непредсказуемо."

Още: Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

Силовиците са "за"

Според събеседниците "за" нова вълна на мобилизация се застъпват високопоставените силовици, а гражданските чиновници от правителството и президентската администрация са против. Според гражданските власти мобилизацията би нанесла сериозни щети на пазара на труда, който и сега изпитва остър недостиг на работна ръка. Проблемите с персонала в най-различни сфери са сериозни, а официалното ниво на безработица е на рекордно ниско ниво.

Военните обаче контрират, че за да бъде постигната стратегически значима победа в Украйна трябват повече хора. Защо? Защото руската армия поголовно възприе тактика "пушечно месо" - атаки, които водят до много жертви сред руските войници, а за да се запази боеспособността на армията жертвите трябва да бъдат сменяни ... с нови.

Поредната измама

"Това (нова вълна на мобилизация) ще бъде възприето като още една измама. Официалният наратив е следният: "Военните на договор са достатъчно, никаква мобилизация." Косвените потвърждения също са видими за хората - навсякъде има обяви за наемане на военни с договор с обещания за сериозна заплата. Изводът е ясен: за такива пари все някой ще отиде."

Според наличните официални данни за числеността на руската армия от началото на 2023 г. руската армия наистина не само покрива загубите, но и продължава да се увеличава за сметка на нови наемници.

Още: Курск разклати властта на Путин - апаратната война в Кремъл (СНИМКИ)

И все пак преувеличават

И все пак руските власти преувеличават своите успехи в таи насока. През 2023 г. (по данни за изпълнението на федералния бюджет) на служба са постъпили 345,4 хил. души, вместо официално обявените 540 хил. В началото на 2024 г. темпът на наемане на войници значително се понижава - през първото тримесечие са изплатени 73,4 хил. еднократни плащания при сключването на договор, което съответства на около 295 хил. нови наемници за година. 

Разбирайки това Кремъл отново увеличи федералното изплащане за "доброволците" от 195 до 400 хил. рубли - на федераллно ниво. Заплащането бе повишено и в много региони, които се сблъскаха с трудности при набирането на войници. Сега в най-"щедрите" региони, като Москва и Санкт Петербург - ако се запишеш с професионален договор в руската армия, можеш да разчиташ на 2 млн. рубли еднократно. Така през второто тримесечие на 2024 г. на фронта на отишли една четвърт повече руснаци, в сравнение с първото тримесечие. За половин година са заминали над 166 хил. души, което е много по-малко, сравнено със същия период на 2023 г.

Още: Воюват за Путин насила: 500 отказали се от фронта бяха пратени там принудително

Дефицит и загуби

Независимо от това руската армия продължава да изпитва дефицит в личния състав, особено в пехотата. Това е свързано с разширяването на фронта заради боевете в Харковска и Курска области, както и с ръста на темповете на загуби. По данни на "Медуза.ио"  към средата на септември 2024 г. общите загуби на руската армия като убити от началото на войната са 135-140 хил. души (52–65 хил. само за първите девет месеца на 2024 г.). Безвъзвратните загуби вероятно са от 270 до 420 хил. - изчезнали и толкова тежко ранени, че не могат да се бият. Наборът на нови наемници покрива тези загуби, но за разширяването на армията не остават много хора.

Още: По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дефицит на техниката

За рязкото увеличаване на числеността на армията пречи и дефицитът на техника. Голяма част от танковете, бойните машини и артилерийските оръдия, доставяни от промишлеността са ремонтирана и взета от складовете от съветски време техника, но тези запаси не са безкрайни. Нидерландският проект Oryx, който отчита загубите на военна техника и от руснаците, и от украинците само на база документални факти (геолокализирани снимки и кадри от видеа), вече посочва над 3400 загубени от руската армия танкове и над 18 000 загубени единици техника, в това число влизат и много скъпи машини като самолети и хеликоптери.

Каква е кървавата цена на войната на Путин дори за вярващите в него, припомнете си: Взривени танкове, избити войници: Кървавата цена за руските успехи в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Източник: "Медуза"

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес