Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Иванов с обвинения за разпределението на средства за строителни дейности

25 септември 2024, 18:59 часа • 432 прочитания

„Милиард и 700 милиона лева са била разпределена между строителни фирми чрез анекси и допълнителни плащания по договори, без да има реално извършена работа“. Това заяви Йордан Иванов от ПП-ДБ пред bTV. Той добави, че общата сума на заявените индексации възлиза на два милиарда и 100 милиона лева.

Още: "Борисов не може да си позволи пак да не състави кабинет": Анализ на Ирена Тодорова (ВИДЕО)

Йорданов твърди още, че заради закон приет през 2022 г. заради пандемията, който позволява на строителните фирми да получават индексации по договорите, са раздадени над милиарди и половина непрозрачно.

Още: ПП-ДБ предложи "санитарен кордон" около "Възраждане"

Иванов подчерта несъответствието между официалното обяснение за допълнителните плащания и реалната икономическа ситуация. „Надплатените пари били за това, че материалите поскъпвали, но аз лично виждам обратното – дефлация“, коментира той.

Още: За какво ще настояват ПП-ДБ при преговорите с ГЕРБ: Говори Йордан Иванов

Според Иванов индексации при вече изплатени 100% аванси по договори са притеснителни. „Има случаи, когато са раздавани индексации при 100% платен аванс по договори. Държавата плаща на фирмата всички пари в аванс, след това още, че са поскъпнали материалите, а тя е можела да си ги купи още преди това“, обясни той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес