Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест на хоризонта: Клубове от цялата страна се обединяват срещу федерацията по водна топка

24 септември 2024, 16:22 часа • 384 прочитания

Нов трус във водната топка - редица клубове от София и страната планират протест. До тези действия ще се стигне, ако не бъдат взети мерки за решаване на проблемите, възникнали между ръководството на федерацията по водна топка и част от отборите в страната. ЦСКА, Локомотив Никола Нанов, Нептун и Ботев 2000 обвиниха ръководството в лицето на председателя Дарий Дановски и изпълнителния директор Любослав Бонев в еднолично управление, неспазване на устава на федерацията и липса на диалог.

Водната топка се вдигна на протест срещу федерацията

Треньорът на ЦСКА Йордан Велинов заяви, че от клуба са подготвили писмо до министъра на спорта и ако отново не им се обърне внимание, са готови за протест пред министерство на спорта, насочен срещу ръководството на федерацията.

На 31 юли бе свикано извънредно общо събрание, на което с 11:8 гласа за председател бе избран Николай Атанасов, но решенията на общото събрание не влязоха в сила заради искова молба в съда от клуб по водна топка Левски. "Сините" подадоха искова молба за отмяна на решенията и те не могат да влязат в сила до приключване на съдебния спор, който може да продължи до 2 години. Последва подобна жалба и от Черно море и съдът за втори път спря вписването в търговския регистър на новото ръководство.

Това е прецедент във водната топка у нас, както заяви Йордан Велинов. Никой досега не е блокирал решения на Общото събрание. Според него проблемите тръгнали от липсата на диалог и промените във формата на първенството, заради които се увеличили разходите. Хората от федерацията взимат еднолично решенията без да се съобразяват с клубовете.

Водна топка

Председателят на клуб Локомотив Никола Нанов - Васил Нанов, заяви, че лично той е предложил Дарий Дановски за председател, но сега настоява за неговото оттегляне: "Аз предложих Дановски, идеите му бяха превъзходни, но след това аз бях първият, който се обърна срещу него, защото започна да управлява еднолично. От 40 години такова чудо не е било в българската водна топка. Нашият спорт е аматьорски, а започнаха да налагат глоби по 500 лева за червен картон. Федерацията остави клубовете без финансиране, макар че има определени около 350 000 лева за всички клубове от министерството, но федерацията трябва да изпрати заявление до министерството, за да бъдат отпуснати средствата."

От Ботев 2000 Враца добавиха, че скандалите отблъскват децата от водната топка. Междувременно софийските клубове няма къде да тренират от следващия месец, тъй като договорът с Национална спортна база за басейна на Дианабад е прекратен. Новоизбраният председател Николай Атанасов, който не е встъпил в длъжност заради съдебните процедури, се надява "разумът да надделее и скандалите да бъдат потушени".

ОЩЕ: Героичната победа за България на Европейското първенство по водна топка до 19 години

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес