Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският външен министър сравни Путин с "робовладелец" и "мафиот" (ВИДЕО)

25 септември 2024, 17:40 часа • 564 прочитания

Британският външен министър Дейвид Лами директно обвини руския диктатор Владимир Путин, че управлява „мафиотска държава“.  В реч пред Съвета за сигурност на ООН топ дипломатът на Обединеното кралство сравни с "робовладелец" издирвания от съда в Хага за отвличане на украински деца лидер на Кремъл.

Лами обвини руското правителство, че „грубо нарушава международното право“, докато твърди, че се застъпва за Глобалния юг и докато заема място в Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, а в същото време нарушава Устава на ООН.

"Путин, знаем кой си"

"Владимир Путин, когато изстрелваш ракети по украински болници, ние знаем кой си. Когато изпращаш наемници в африканските държави, ние знаем кой си. Когато убиваш опонентите си в европейски градове, ние знаем кой си. Твоето нахлуване е в твой собствен интерес“, каза Лами за инвазията в Украйна през февруари 2022 г., която се превърна в пълномащабна война.

„За да разшириш мафиотската си държава в мафиотска империя. Империя, изградена върху корупция, на грабеж от руския народ и от Украйна. Империя, изградена върху смазването на несъгласието, на смели опоненти като (Алексей) Навални. Империя, изградена върху лъжи, разпространяваща дезинформация у дома и в чужбина.

Г-н президент, говоря не само като британец, като лондончанин и като външен министър. Казвам на руския представител, който говори по телефона си, докато държа реч, че стоя тук и като тъмнокож, чиито предци са били отведени във вериги от Африка с дулото на пистолет, за да бъдат поробени, чиито предци са се вдигнали и са се сражавали във великото въстание на поробените. Империализъм - познавам го, когато го видя. И ще го нарека такъв, какъвто е“, заяви британският външен министър в силната си реч.

Лами допълни, че Русия опитва да върне света в миналото, когато са се нарушавали граници със сила. "Няма да позволим" да бъде нарушаван Уставът на ООН, заяви британският топ дипломат. "Борбата на Украйна има значение за всички нас. Ако позволим на един империалист да преначертае границите със сила, то това няма да са последните граници, които ще преначертае. Искаме мир за Украйна. Искаме го заради украинския народ. Както каза президентът (Володимир) Зеленски, това трябва да е мир, който зачита фундаменталните принципи на ООН - суверенитет и териториална цялост (...) Хартата на ООН ще надделее, както каза президентът Зеленски. Слава на Украйна!".

Още: Путин крие тийнейджърки, които е отвлякъл: Знаково заседание в ООН (ВИДЕО)

Киев иска Storm Shadow от Лондон

Обръщението на Лами идва в момент, в който Украйна продължава да лобира усилено, за да получи разрешение да използва западни ракети с голям обсег, включително британските Storm Shadow, срещу цели дълбоко в Русия: Украйна получава негласно разрешение за далекобойни удари срещу Русия?

Снимка: Дейвид Лами зад премиера Киър Стармър, Getty Images

Още: Сравнил Путин с Хитлер бивш руски депутат получи 3 години затвор (СНИМКИ и ВИДЕО)

Великобритания подкрепя използването им, но е необходимо разрешение от САЩ. Украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с американския си колега Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис във Вашингтон в четвъртък, когато ще представи своя „план за победа“. Очаква се и темата с далекобойните оръжия да бъде обсъдена.

Говорейки пред репортери на път за Ню Йорк, където се провежда сесията на Общото събрание на ООН, британският министър-председател Киър Стармър даде да се разбере, че ракетите с далечен обсег на действие ще бъдат обсъждани по време на срещата на световните лидери. Изглежда, че той обаче омаловажи значението им.

„Ще проведем дискусии по цял набор от въпроси и ще изслушаме внимателно какво ще каже президентът Зеленски“, каза Стармър, цитиран от Politico. „Не мисля, че планът за победа ще бъде свързан с един-единствен въпрос като ракетите с далечен обсег, а със стратегически, всеобхватен маршрут, по който Украйна да намери изход и да успее да се пребори с руската агресия“, добави той.

Още: Британският външен министър: Путин няма да уплаши Запада

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес