Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай: Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да бъдат зачитани

25 септември 2024, 15:44 часа • 784 прочитания

Китай настоява Украйна и Русия незабавно да прекратят огъня и да седнат на масата за преговори, по думи на китайския външен министър Уан И на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Той започна речта си, като нарече пълномащабната агресия на Русия „украинска криза“ и отбеляза страданията на цивилното население: "Всички страни трябва да дадат приоритет на мира и хората и да бъдат истински ангажирани с напредъка на мирните преговори".

Пекин не иска по-широк конфликт и още оръжия за Русия и Украйна

Китайският топ дипломат отбеляза, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се спрат сраженията, за да се предотврати разширяването на зоната на "конфликта". Уан И подчерта недопустимостта на използването на ядрени оръжия, атаките срещу атомни електроцентрали и гражданската инфраструктура като цяло. Той също така разкритикува доставките на оръжия за воюващите страни: Повечето части в руските оръжия идват от Китай: Данни от съветник на Зеленски.

На практика, Уан И повтаря точките от мирния план, изготвен от Китай и Бразилия през пролетта. В него не пише нищо за изтегляне на руските сили от незаконно окупираните украински земи, както настоява украинският президент Володимир Зеленски в една от точките във Формулата за мир. Лидерът на Украйна вече разкритикува проекта на Пекин и Бразилия като договорен предварително с Кремъл: Китай и Бразилия пробутват мирния си план пред ООН. Украйна е намерила идеалния посредник?

Уан И отбеляза и необходимостта от спешен диалог и преговори. „Диалогът и преговорите са единственият възможен начин за разрешаване на кризата в Украйна. Ако ден след ден не могат да започнат мирни преговори, тогава ще се появят погрешни преценки и изчисления, които ще доведат до още по-голяма криза“, смята той.

Китай не иска санкции за Москва

Ръководителят на китайското външно министерство предупреди как може да има „пренасяне на кризата“ в световната икономика. Затова той призова за въздържане от санкции и блокиране на определени области на световната търговия - т.е. да няма наказателни мерки срещу Русия на диктатора Владимир Путин.

„Последиците от кризата в Украйна допълнително натовариха световната икономика. Много страни от Глобалния юг бяха сериозно засегнати, което затрудни постигането на Програмата на ООН до 2030 г. за устойчиво развитие. Нито една страна не трябва да създава криза, да оправдава злоупотребата с незаконни едностранни санкции и да потиска нормалните бизнес дейности, като допълнително разделя света, създавайки различни изключителни групи“, заяви Уан И.

Припомняме, че Китай е част от БРИКС - групата страни с влияние в международната икономика, в която съоснователки са още Бразилия, Русия, Индия и Република Южна Африка: Колко е хубаво в БРИКС: И в Швейцария се намери кой да прокарва тази линия.

Китай подкрепя териториалната цялост на държавите

В същото време Уан И увери, че позицията на Китай по отношение на войната в Украйна остава последователна.

„Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва да се зачитат. Целите и принципите на Устава на ООН трябва да бъдат прилагани. Легитимните опасения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взети насериозно и е важно да се подкрепят всички инициативи, насочени към разрешаването на тази криза“, каза китайският топ дипломат, цитиран от УНИАН.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес