Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен: САЩ и партньорите им работят неуморно, за да избегнат пълномащабна война в Ливан

25 септември 2024, 19:37 часа • 532 прочитания

"Рискът от ескалация в Близкия изток е изострен, Вашингтон и неговите съюзници работят неуморно, за да избегнат пълномащабна война между Израел и свързаната с Иран ливанска въоръжена групировка "Хизбула".

Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

"По отношение на Ливан работим неуморно с партньорите, за да избегнем пълномащабна война и да преминем към дипломатически процес, който ще позволи на израелци и ливанци да се върнат по домовете си", каза американският държавен секретар в началото на срещата си с висши служители и министри от Съвета за сътрудничество в Залива в Ню Йорк.

Още: Блинкен: Russia todaу е част от руското разузнаване

"Рискът от ескалация в региона е изострен ... Най-добрият отговор е дипломацията, а координираните ни усилия са жизненоважни, за да предотвратим по-нататъшна ескалация", добави Блинкън.

Според изявление на високопоставен служител на Държавния департамент тази седмица САЩ и техните съюзници и партньори проучват конкретни идеи за това в кулоарите на Общото събрание на ООН. Това е събитие, на което се събират десетки държавни глави и висши официални представители, припомня БТА.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес