Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работят ли векторните ваксини по-добре срещу коронавируса от РНК? Отговорът още не е ясен

05 август 2021, 15:45 часа • 10710 прочитания

Дали векторните ваксини няма да се окажат по-ефективни срещу COVID-19 спрямо РНК ваксините? Този въпрос поставя в своя фейсбук профил д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория за мозъчни инфекции в Берн.

Причината за повдигането на темата са статистически данни - смъртността от Делта коронавируса във Великобритания е около 25 пъти по-ниска според изчисления на д-р Илиев, докато в Израел в момента смъртността е около 6 пъти по-ниска на глава от населението, отколкото преди ваксинацията. "Очевидно в Израел отслабването на ефекта на ваксините е по-силно изразено, отколкото в Европа, поради което се обсъжда и трета доза за всички", пише д-р Илиев. И се пита дали това не е така, защото векторните ваксини оказват по-силен ефект върху клетъчния имунитет, отколкото върху хуморалния (с антитела).

В публикацията под наблюденията му отново се включва и д-р Георги Маринов, който е специалист от Департамента по генетика от Университета Станфорд. Маринов отново повтаря категорично тезата си, че ваксиналната защита отслабва с времето, че няма много място за маневриране в разработка на нови и нови ваксини срещу нови и нови варианти на коронавируса и че единственото "лекарство" срещу вируса е стратегията "НУЛА КОВИД" в глобален мащаб. Още: Български учен от Станфорд смята, че коронавирусът ще става по-опасен, ако не го спрем по китайски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес