Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алкохол помагал на маите по пътя към отвъдното

02 декември 2021, 07:15 часа • 6203 прочитания

Учените са изследвали органични останки върху каменни оръдия на труда и керамични съдове, открити от гробници в древния град Копан. Химическият анализ е установил, че маите са използвали алкохол на базата на царевица, както и на маниока и люти чушки. Според изследователите в представите на маите чича или атоле са помагали на мъртвите да стигнат до отвъдното. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Anthropological Archaeology.

Хората произвеждат алкохол още от епохата на неолита. Въпреки това преди пристигането на европейците много индианци не са били запознати с алкохола, особено в Северна Америка. В същото време в някои култури му е отредена значителна роля. Например индианците Уари са използвали бира, за да разширят влиянието си в Перу, а ацтеките имали няколко богове на пиянството.

Мезоамерика със своето развито селско стопанство се оказва център на производството и употребата на алкохолни напитки, които са включени в различни религиозни комплекси. Според изследователите маите, които произвеждали гама от напитки, подобни на бирата и виното, например балче, чича или атоле, са имали сериозно влияние върху културата на пиене в Централна Америка.

В западната част на Хондурас се е намирал един от най-големите градове на маите, чието проучване е започнало още през XIX век. Той е възникнал през първите векове пр.н.е. (първоначално градът не е свързан с маите) и е съществувал до края на VIII - началото на IX век сл.н.е., когато цивилизацията на маите като цяло е изпаднала в упадък. По време на своя разцвет Копан е служил като резиденция на владетелите, както и център на царство Шукууп, съществувало през V-IX век.

Днес руините на древния град са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Археолозите са открили тук останките от множество структури, включително дворцов и храмов комплекс, стадион, предмети на изкуството, както и гробници на местни големци.

Минали изследвания показват, че алкохолът е играел важна роля в празниците на маите, като е свързвал тялото и душата, както и хората и боговете. Освен това алкохолът може да поддържал душата в пътуването ѝ към отвъдното. Изследването на керамичните съдове от гробниците е в съответствие с това предположение. Химичният анализ не е показал следи от какао, въпреки че такава керамика често съдържа йероглифи, свързани конкретно с тази напитка.

Изследователите отбелязват, че маите от Копан са използвали напитка на основата на царевица в качеството на дарове. Може би атоле или чичу. Освен царевицата, като вторична суровина за приготвяне на напитки, са били използвани маниока и люти чушки, като последните можели не само да служат като подправка, но и да имат символно значение, обозначавайки мъже.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес