Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравни съвети: Какво да направим при бъбречна криза

10 октомври 2023, 07:45 часа

Бъбречната криза може да бъде обезсърчителна и потенциално животозастрашаваща ситуация, която изисква незабавно внимание и подходящи действия. Бъбреците играят жизненоважна роля във филтрирането на отпадъците и излишните течности от организма, поддържането на електролитния баланс и регулирането на кръвното налягане. Когато те не функционират правилно или изпаднат във внезапна криза, това може да доведе до редица тежки здравословни проблеми. Ето ръководство за това какво да правите при бъбречна криза:

Разпознайте симптомите

Първата стъпка при справяне с бъбречна криза е разпознаването на симптомите. Обичайните признаци включват силна и постоянна болка в долната част на гърба или отстрани, кръв в урината, промени в отделянето на урина, подуване на краката или глезените, умора, гадене и затруднено дишане.

Незабавно потърсете медицинска помощ

Ако вие или някой, когото познавате, изпитвате тези симптоми, от решаващо значение е незабавно да потърсите медицинска помощ. Бъбречните кризи могат да бъдат причинени от различни фактори, включително инфекции, камъни в бъбреците и бъбречна недостатъчност, и медицинският специалист ще трябва да диагностицира и лекува основната причина.

Още: Това са най-полезните храни за хора с бъбречни заболявания

Останете хидратирани

В някои случаи дехидратацията може да изостри бъбречните проблеми. Уверете се, че сте добре хидратирани, като пиете вода в умерени количества, освен ако не ви е предписано друго от медицинско лице. Избягвайте прекомерния прием на течности, ако имате проблеми с бъбреците, например камъни в бъбреците.

Спазвайте медицинските съвети

След поставяне на диагнозата следвайте стриктно съветите на вашия лекар. Лечението може да включва медикаменти, промени в диетата или диализа. Важно е да приемате предписаните лекарства според указанията и да посещавате всички контролни прегледи.

Управлявайте кръвното налягане

Високото кръвно налягане е водеща причина за проблеми с бъбреците. Ако имате хипертония, работете с Вашия лекар, за да я управлявате ефективно чрез промени в начина на живот и лекарства.

Още: Лекар: Болка в бъбреците и бъбречна криза – как да се справим с тях ?

Поддържайте диета, благоприятна за бъбреците

Вашият доставчик на здравни услуги може да препоръча промени в диетата, за да поддържа здравето на бъбреците. Тези промени могат да включват намаляване на приема на натрий, ограничаване на консумацията на протеини и следене на нивата на калий и фосфор.

Упражнявайте се разумно

Включете се в редовна физическа активност, но избягвайте прекомерни натоварващи упражнения, които могат да натоварят излишно бъбреците. Консултирайте се с Вашия доставчик на здравни услуги, за да разработите план за упражнения, съобразен с конкретното Ви състояние.

Следете нивата на кръвната захар

Ако имате диабет, контролирайте внимателно нивата на кръвната си захар, тъй като неконтролираният диабет може да увреди бъбреците. Спазвайте съветите на лекаря си относно управлението на диабета.

Още: Ендокринолог разкри какво се случва с бъбреците заради излишната захар

Бъдете информирани

Информирайте се за здравето на бъбреците и за начините за предотвратяване на бъбречни кризи. Знанията са мощен инструмент за поддържане на добра бъбречна функция и предотвратяване на бъдещи проблеми.

Източник: Cleveland Clinic

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес