Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 20 септември: Лекар: Това е количеството вода, която трябва да се пие на ден за отслабване

20 септември 2024, 09:55 часа

За отслабващите е важно да пият достатъчно вода, но колко точно? Диетологът Елена Козловская обясни как да изчислите приема на необходимото количество вода за отслабване.

По колко вода се пие на ден за отслабване?

На първо място, важно е да разберете, че не е необходимо да пиете стандартните 2 литра вода на ден. Тази „митична“ норма е от значение за мъж със средно телосложение. Трябва да изчислите индивидуалния си прием на течности, като използвате формулата 25–30 ml вода за всеки килограм текущо тегло. Тези, които се стремят да отслабнат, могат да пият повече: от 40 мл на килограм от тегло, което желаят да постигнат, уточнява диетологът.

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване

Въпреки това, не трябва да консумирате голям обем течност едновременно. По-добре е да изпиете 200-300 ml вода в рамките на един час.

"В дневния прием на течности се взема предвид само чиста вода. Съдържащите захар напитки и алкохол са по-калорични и се приемат по-скоро за хранене", казва експертът. 

Д-р Елена Козловская също съветва да се пие чаша вода за всяка чаша чай и кафе. Това ще компенсира диуретичния ефект на тези напитки.

Заедно с кислорода водата поддържа жизнените процеси на живота на животните и растенията. За човек, който е 70% вода, това е основният източник на жизнена активност. Водата насища нашите органи и тъкани с живителна влага, спомага за правилния метаболизъм и дори помага в борбата с излишните килограми.

Междувременно, ако тялото не получава достатъчно вода, може да настъпи дехидратация, тежка форма на която води до смърт. Водата изпълнява жизненоважни функции в човешкото тяло:

  • Подхранва телесните тъкани.
  • Регулира храносмилането и нормалния метаболизъм.
  • Смазва ставите, като поддържа тяхната гъвкавост.
  • Почиства тялото от токсини и отпадъци.
  • Поддържа еластичността на кожата и мускулите.
  • Регулира телесната температура, като насърчава изпотяването.

Жаждата е знак, че тялото ви вече е започнало да се дехидратира. Затова се опитайте да предотвратите появата на жажда. Приучете се да пиете вода на малки порции, но редовно през целия ден.

Препоръки за пиенето на вода

Започнете сутринта си с чаша чиста вода (добавете резен лимон за вкус). Това ще помогне на тялото ви да се събуди.

Дори и да сте много зает човек, намерете време да пиете вода. Винаги носете малка бутилка вода със себе си.

Не се опитвайте да изпиете цялото дневно количество вода наведнъж - това е неефективно.

"Пийте повече вода, когато сте болни. Консумирайте и бульони, компоти, плодови напитки. Но бъдете внимателни! Ако имате бъбречно заболяване, приемът на вода трябва да се обсъди с Вашия лекар. Ако спортувате, не забравяйте, че водата е първият помощник на тялото ви. Заедно с потта губите значителна част от влагата, която със сигурност трябва да бъде възстановена", казва специалистът.

Каква риба трябва да ядете, ако искате да отслабнете?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес