Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 навика от ежедневието, които съсипват очите ви

20 септември 2024, 10:37 часа

Време е да промените тези вредни за вас навици. С една мака крачка можете да подобрите здравето на очите си, а и не само. Ето, кои са 11-те най-вредни навика за вашето зрение.

Още: Най-добрите естествени средства за облекчаване на възпалено гърло и сезонни настинки

Взиране в смартфона си

Напрежението да прочетете малкия текст на мобилния си телефон може да е причината да ви болят очите ден след ден - особено ако правите това часове наред. Това също може да доведе до замъглено зрение, сухота в очите, замаяност и гадене.

Оставяйте телефона си на всеки 20 минути, за да дадете почивка на очите си. Или още по-добре, направете шрифта на телефона си по-голям, така че очите ви да не се преуморяват с течение на времето.

Гледане на телевизия вечер

Всъщност гледането на какъвто и да е екран точно преди лягане на тъмно, включително вашия мобилен телефон, електронен четец, телевизор и компютър, е лошо за вас. Нивата на светлина се променят бързо, така че очите ви трябва да работят усилено, за да обработят промените, което може да доведе до напрежение в очите, болка, главоболие, сухота в очите и зачервяване. Още по-зле? Това също може да обърка графика ви за сън.

От друга страна, четенето на слаба светлина също не е препоръчително. Въпреки че няма много доказателства, които да твърдят, че е лошо за зрението ви, то натоварва очите ви, което може да ги направи по-уморени и зачервени или да доведе до болка и дискомфорт. Така че включете лампата на нощното шкафче, ако се опитвате да завършите няколко глави преди лягане.

Спане с контактни лещи

Разбираме – късно е и сте уморени. Но това не е извинение да не извадите контактните си лещи. Това не само увеличава риска от инфекция, но може да доведе до трайно увреждане.

Допълнителен съвет: Когато ги изваждате през нощта, уверете се, че ръцете ви са чисти и използвайте допълнителен контактен разтвор.

Разтриване на очите

Колкото и изкушаващо да е, това е голямо не-не. Твърде силното им триене може да разруши кръвоносните съдове под клепачите. Така че, за да успокоите раздразнените очи, опитайте вместо това студен компрес.

Прекомерна употреба на капки за очи

Въпреки че те временно облекчават сухотата в очите, твърде честото им използване всъщност може да раздразни очите ви с течение на времето. Специалистите препоръчват използването на капки за очи само за кратък период от време.

Ако използвате капки за очи с рецепта, не забравяйте да следвате инструкциите на Вашия лекар и незабавно спрете да ги използвате, ако причинят дразнене, обрив на очите или друг отрицателен страничен ефект.

Не се храните балансирано

Да — диетата и храненето имат значение. Всъщност някои плодове и зеленчуци са от решаващо значение за оптималното здраве на очите, особено тези с витамини С и Е, цинк и омега-3 мастни киселини. Добавете цитрусови плодове, растителни масла, ядки, пълнозърнести храни, листни зеленчуци и риба към вашите ястия колкото е възможно повече.

Още по-важно? Вода. Поддържането на хидратация е от ключово значение за производството на сълзи и поддържането на очите добре смазани. Също така не забравяйте да пропуснете храни с високо съдържание на натрий, които могат да дехидратират тялото ви.

Не използвате предпазни очила

Според проучвания почти 45% от нараняванията на очите се случват у дома. А най-честите рискове са излагането на химикали в почистващи продукти, пръски с гореща мазнина и масло по време на готвене, проекти за подобряване на дома, косене на тревата и използване на горещи инструменти за оформяне в близост до очите. Така че да, може да изглеждате глупаво, като носите тези предпазни очила, но това е наистина добра идея, когато работите по проект за подобряване на дома.

Злоупотреба с грим за очи

Всичко, което поставите близо до окото си, представлява потенциален риск. И да, това включва вашата спирала, очна линия, сенки за очи и кремове за очи. Така че не забравяйте да нанесете грим далеч от линията на миглите, за да не блокирате мастните жлези на клепачите си – натрупването тук може да причини инфекции. Освен това изхвърлете грима за очите след три месеца. Бактериите обичат да се развиват на тъмни и влажни места, така че вашата спирала може да бъде благоприятна среда за някои неприятни инфекции.

Недоспиване

Лишаването от сън може да доведе до редица проблеми, включително наддаване на тегло, депресия и намалена имунна функция. Освен това липсата на сън също вреди на очите ви (някои симптоми включват потрепване, сухота в очите, замъглено виждане и болка). Не забравяйте да отделите минимум седем часа на нощ и не забравяйте, оставяйте този смартфон преди лягане.

Не носите очила (или слънчеви)

Прекомерното кривогледство може да доведе до напрежение на очите, което след това може да доведе до болка. За щастие има просто решение: Носете очилата си!

А когато сте навън, използвайте онези стилни слънчеви лъчи, които се крият на дъното на чантата ви. Те помагат за блокиране на вредните UV лъчи, които могат да наранят очите ви с течение на времето. Имате фотофобия или чувствителност към светлина? Слънчевите очила могат да помогнат за минимизиране на ефектите от ярка светлина, включително главоболие, замъглено зрение или червени очи.

Не посещавате редовно очен лекар

Вашият лекар не само може да открие сериозни проблеми с очите (помислете за глаукома), които нямат симптоми, но също така може да види признаци на други заболявания (като диабет и високо кръвно налягане) само като погледне в окото ви.

Още: Лекар: Защо хроничната болка се влошава през деня

Освен това зрението ви вероятно не е толкова добро, колкото си мислите. Ако примижавате за ежедневни задачи, може да изложите себе си и другите на риск. От една страна, актуализирането на вашата рецепта може да помогне за намаляване на броя на предотвратимите автомобилни произшествия всяка година.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес