Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте този есенен плод, той сваля холестерола, здравен съвет за деня, 20 септември

20 септември 2024, 10:10 часа

Този популярен есенен плод има много полезни свойства и едно от тях е свалянето на холестерола. Д-р Елена Соломатина коментира какви са ползите от крушите и кой не трябва да ги яде.

Какви са ползите от крушите?

Крушите съдържат значително количество диетични фибри, които подобряват храносмилането, помагат за предотвратяване на запек и поддържат здравето на червата. 

Това е най-полезният плод за червата, той сваля кръвното и холестерола

Крушите са нискокалорични, така че могат да бъдат включени в диетата на тези, които се стремят да контролират теглото си. Тези плодове са богати на витамини C, K и B. Витамин C действа като антиоксидант, помагайки за укрепване на имунната система, докато витамин K подпомага здравето на костите и нормализира съсирването на кръвта. Крушите съдържат и калий, който е важен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система. В състава им влизат антиоксиданти като флавоноиди и каротеноиди, които помагат в борбата със свободните радикали, защитават клетките от увреждане и намаляват риска от развитие на хронични заболявания. 

"Диетичните фибри в крушите помагат за понижаване на "лошия" холестерол, което има положителен ефект върху здравето на сърцето", казва лекарят. 

Антиоксидантните процианидини, открити в крушите, могат да понижат LDL (лошия) холестерол и да повишат HDL (добрия) холестерол. Кверцетинът, който се намира в кората на плода, той е полезен за здравето на сърцето, намалява възпалението и намалява рисковите фактори за развитие на патологии на сърдечно-съдовата система.

"Редовната консумация на круши и други плодове с бяла месеста част намалява риска от инсулт. Проучване на повече от 20 000 души установи, че всеки 25 грама плод с бяла месеста маса, консумиран ежедневно, намалява риска от инсулт с 9%", допълва специалистът.

Крушите се отличават с високо съдържание на вода (около 84%), което помага да се поддържат нивата на хидратация на тялото, особено в горещо време. Калият и антиоксидантите, открити в крушите, помагат за поддържане на здравето на сърцето, намалявайки риска от инфаркти и инсулти. 

Крушите имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, което е важно за предотвратяване на хронични заболявания.

На кого не се препоръчва да яде круши? 

Крушите са с високо съдържание на фибри, което може да причини подуване или дискомфорт при хора с гастрит, язва или колит. 

Някои хора може да проявят алергична реакция към този плод, което води до обрив, сърбеж или подуване.  Съдържанието на сорбитол (захарен алкохол) в някои круши може да причини дискомфорт и подуване на корема. 

Крушите могат да бъдат трудни за храносмилане от кърмачета, особено когато се консумират сурови. 

Въпреки че крушите имат нисък гликемичен индекс, те не трябва да се консумират в големи количества, за да се избегне повишаване на нивата на кръвната захар.

Лекар: Това е най-добрата храна за дебелото черво, захарта и холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес