Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тези 3 симптома издават бъдещ артрит

02 май 2023, 12:20 часа

При ревматоиден артрит имунната система на тялото атакува засегнатите стави, което води до болка и подуване. Преди заболяването да се развие, може да се проявят някои признаци, издаващи, че сте изложени на риск.

Симптомите, които издават бъдещ артрит 

Проучване, публикувано в The Journal of Rheumatology, идентифицира най-предсказуемите индикатори за развитието на артрит.

Авторите установяват, че подутите стави, сутрешната скованост и костните ерозии са "най-ефективните предиктори за бъдещо развитие" на ревматоидния артрит.

Учени: Тази билка помага при артрит, сваля холестерола и пази сърцето

С напредването на заболяването симптомите често се разпространяват към китките, коленете, глезените, лактите, бедрата и раменете, обяснява експертите от клиниката Mayo.

„През повечето време симптомите се появяват в едни и същи стави от двете страни на тялото ви“, споделят експертите. Около 40% от хората с ревматоиден артрит също изпитват признаци и симптоми, които не са свързани със ставите.

Има няколко фактора, които могат да увеличат риска от развитие на ревматоиден артрит.

Според NHS (Националната здравна служба на Обединеното кралство) има известни доказателства, че ревматоидният артрит може да се появи в семейства с това заболяване, въпреки че се счита, че рискът от наследяване е нисък. Според учените гените играят малка роля в развитието на състоянието.

Може ли хората с подагра и артрит да пият кафе - ето какво разкриха учени

Други възможни рискови фактори включват:

Хормони – ревматоидният артрит се среща по-често при жените, отколкото при мъжете, което може да се дължи на действието на хормона естроген, въпреки че тази връзка не е доказана.

Тютюнопушене - Някои данни сочат, че хората, които пушат, имат повишен риск от развитие на ревматоиден артрит.

Може ли да се лекува?

За съжаление няма лек за ревматоиден артрит, но има доказани начини за облекчаване на симптомите.

Лекар: Тези 6 храни намаляват болката при артрит

Упражненията може да изглеждат неприемливи, ако имате проблеми със ставите, но е доказано, че осигуряват директни ползи. Изследванията показват, че те могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит и да подобрят функционирането на ставите.

 Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес